Felip VI critica els que "acaben amb vides mentre redibuixen fronteres"

El Rei finalitza el viatge a Amman amb el desig que la guerra entre Israel i Hamàs a Gaza derivi en dos estats, "un al costat de l’altre i en pau"

Felip VI critica els que "acaben amb vides mentre redibuixen fronteres"
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El rei Felip VI va criticar ahir a Amman els que han escollit la guerra per sobre de la pau, "canviant la vida de milions de civils innocents, acabant amb vides mentre redibuixen fronteres i desplacen poblacions: és inacceptable". Així ho va assenyalar durant la trobada que, juntament amb el rei jordà, Abdullah II, van mantenir les delegacions dels dos països al palau d’Al Husseiniya, on va participar el ministre d’Afers Estrangers, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, informa Efe.

En la trobada, Felip VI va indicar que dissabte va aterrar amb "el cor afligit" en aquest context tan difícil per a Jordània i per a tot l’Orient Mitjà, i va expressar la seva solidaritat i suport al paper crucial que exerceix aquest país en el foment de l’estabilitat regional. Espanya i Jordània, va insistir el monarca, estan unides per un anhel compartit de pau amb la convicció que "l’única sortida possible a aquest cicle interminable de violència passa per dos estats, Israel i Palestina, que visquin un al costat de l’altre en pau i estabilitat". Segons va recalcar el Rei, la monarquia haiximita ha exercit un paper "exemplar i crucial". I va reconèixer el lideratge humanitari de Jordània i la seva "immensa generositat cap a les víctimes dels conflictes de la regió".

La reunió amb el rei Abdullah va tenir lloc després de la visita que Felip VI va fer a primera hora del matí al camp de refugiats de l’UNRWA situat a Ba’qa, als afores d’Amman, on va comprovar, va dir, la feina d’aquesta agència de l’ONU amb l’ajuda de la cooperació espanyola: "Només podem admirar el compromís de Jordània per fer front a una situació tan crítica", va afirmar.

El context regional

Felip VI, després de recordar les relacions d’amistat que uneixen les dues cases reials, va destacar com Jordània i Espanya són també aliats clau en el procés de construcció d’un espai mediterrani. El rei també es va referir a la política interior de Jordània i va destacar l’"immens esforç" del país per construir "un futur millor", encomiable en el "tumultuós" context regional.

Notícies relacionades

Les recents eleccions de Jordània són per a Felip VI un testimoni "de la resiliència de les institucions jordanes i de l’infrangible esperit de renovació que preval davant l’adversitat", una situació en què el regne haiximita, va sostenir el Monarca, "sempre tindrà Espanya al seu costat".

En aquest sentit, va destacar que el ferm compromís d’Abdullah amb la reforma política i econòmica ja ha donat fruits importants i ha col·locat el regne de Jordània al camí de convertir-se en una de les nacions amb més visió de futur de la regió.