El PSOE plantejarà en el seu congrés la rebaixa del vot als 16 anys

Les Joventuts Socialistes pressionaran per ampliar el dret de sufragi actiu i que sigui una prioritat d’aquesta legislatura

El PSOE plantejarà en el seu congrés la rebaixa del vot als 16 anys
2
Es llegeix en minuts

El PSOE va ser la força més votada en les últimes eleccions generals en la franja d’edat dels 18 als 24 anys, segons el CIS postelectoral i altres enquestadores privades. Davant les anàlisis sobre la tendència a la dretanització dels joves, el secretari general de les Joventuts Socialistes, Víctor Camino, respon contundent: «És una fal·làcia dir que la gent jove no és progressista». Això sí, reconeix una batalla cultural i la necessitat d’oferir un horitzó als joves perquè no se sentin exclosos o desconfiïn de la democràcia. En això centraran les seves esmenes en el congrés federal del PSOE, amb la reducció de l’edat de vot als 16 anys com una de les propostes estrella plantejades.

L’estratègia de campanya de Pedro Sánchez en les últimes eleccions generals va tenir un fort component per captar i, sobretot, mobilitzar aquests votants. Així, va acudir a formats de nínxol, com la seva disruptiva aparició en el pòdcast de La pija y la quinqui, i es va posar el focus en un programa electoral amb mesures dirigides als joves, des de la gratuïtat del transport públic a l’extensió del bo cultural. Des de les Joventuts Socialistes volen intensificar aquest full de ruta, i miren de condicionar la ponència marc, el document estratègic i programàtic per als pròxims quatre anys, en matèria d’habitatge, salut mental o mobilitat.

El model d’Estat

No renunciaran tampoc a obrir altres melons, com el model d’Estat, amb la seva clàssica reivindicació republicana que mai ha passat el filtre, però sí que estan convençuts que s’assumeixi la reducció de l’edat de vot. Es tracta d’un debat que dins de la coalició de Govern impulsa la ministra de Joventut i Infància de Sumar, Sira Rego. Per materialitzar-lo, Camino defensa que es plasmi negre sobre blanc en el 41è congrés que el partit celebrarà a Sevilla, del 29 de novembre a l’1 de desembre.

Les joventuts del PSOE arrencaran el seu congresset previ al federal el 8 d’octubre. La ponència marc, en la qual tenen capacitat d’incloure directament les seves esmenes, no es tancarà fins al 25 d’octubre. Ara la intenció és que la reducció de l’edat de vot sigui una «prioritat» perquè vegi la llum aquesta legislatura.

Notícies relacionades

Darrere d’aquests moviments no hi deixa d’haver una batalla per la capitalització de banderes. La reivindicació per ampliar el sufragi actiu als 16 anys ve de lluny, i en això sempre han insistit formacions com IU, integrada a Sumar, o ERC. De fet, els republicans van portar al Congrés la passada legislatura una iniciativa en aquesta línia a què es va oposar el PSOE, juntament amb el PP i Vox.

La titular de Joventut i Infància ja va posar sobre la taula de la comissió del ram al Senat aquest debat i va plantejar que es promogués la creació d’una subcomissió per estudiar una reforma. Més recentment, va reivindicar aquesta proposta durant la Cimera del Futur de l’ONU, que es va organitzar abans de la Setmana d’Alt Nivell de l’ONU celebrada a finals de setembre a Nova York. Al seu departament, a més, treballen en una llei de joventut amb què es busca augmentar la participació política dels joves.