L’estratègia republicana

ERC exigeix als militants que segueixen en el Govern que la deixin i facin oposició

Una seixantena d’alts càrrecs de l’Executiu d’Aragonès són al d’Illa 

Esquerra portarà avui al Parlament la defensa d’un referèndum

ERC exigeix als militants que segueixen en el Govern que la deixin i facin oposició
2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Es compleixen dos mesos des que ERC va ser rellevada pel PSC a la Generalitat i els republicans comencen a impacientar-se perquè encara hi ha diversos alts càrrecs de l’Administració catalana que són militants d’ERC i que no han sigut rellevats dels seus càrrecs. El partit de Marta Rovira entén que aquesta situació el compromet perquè no pot exercir amb plenitud el seu nou paper de partit de l’oposició que ha de fiscalitzar la nova Generalitat socialista. I tot i que no pugui verbalitzar-ho així, a Esquerra Republicana també la incomoda que membres del partit hagin passat a treballar per al president Salvador Illa.

És per tot això que ahir la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, va demanar a tots els militants que segueixen als seus llocs a la Generalitat que amb la "màxima celeritat" els deixin o que siguin rellevats per ordre del nou president o dels nous consellers. "Som en l’oposició i, per tant, entenem que aquesta és també la posició que han de tenir els militants [d’ERC] que han estat fins ara treballant al Govern del país", va dir en la seva compareixença habitual dels dilluns.

Vilalta no va voler deixar lloc als dubtes i va precisar la línia que separa els alts càrrecs de l’etapa anterior que es poden quedar amb Illa dels que no. "La línia és la militància. Creiem que és una incoherència i que aquestes persones haurien de repensar la seva situació", va concloure. És a dir, si ets afiliat al partit, no pots seguir. Vilalta no va donar noms concrets ni xifres exactes i tampoc va aclarir si el partit s’adreçarà a ells per demanar-los-hi formalment. Fa unes setmanes, la secretària general, Marta Rovira, sí que va dir que aquesta petició formal arribarà en algun moment si no compleixen.

Segons dades recopilades per EL PERIÓDICO, hi ha una seixantena d’alts càrrecs del Govern d’Aragonès que es mantenen en el Govern de Salvador Illa. No tots tenen el carnet d’ERC. També hi ha diversos militants destacats del partit dirigint entitats del sector públic, càrrecs ben remunerats que Vilalta també considera que haurien d’abandonar. En són exemple el del director del Port de Barcelona, Lluís Salvadó; el director d’Equacat, Eduard Suárez; el director de l’ATLL, David Vila; el conseller delegat de Cimalsa, Isaac Albert; la directora general del Consorci de Comerç, Agnès Russiñol; la directora de l’Idece, Norma Pujol, i la directora del CAT112, Irene Fornós.

Cita al Parlament

Notícies relacionades

La primera oportunitat que tindrà ERC de posar en pràctica el seu nou rol de partit d’oposició serà a partir d’avui en el debat de política general del Parlament. Vilalta va explicar que volen presentar-se com una "alternativa de país" a Illa. Els republicans volen ser un partit de "sobiranies", és a dir, focalitzat no només en la independència, sinó també que la Generalitat guanyi quotes d’autogovern en àmbits com el del finançament o les infraestructures. Per exemple, entrar en la gestió de l’aeroport de el Prat.

Vilalta va anunciar que portaran a votació una altra proposta de resolució en defensa de la celebració d’un referèndum d’independència. El moviment suposa un risc, ja que ara mateix al Parlament no hi ha una majoria sobiranista i, tret de sorpresa, la iniciativa quedarà rebutjada.