Guerra interna en el PP per l’error amb la reforma que beneficia etarres

Es busquen culpables en el si del grup parlamentari, amb la lupa posada sobre els ponents de la llei i sobre Álvarez de Toledo

Alberto Núñez Feijóo, president del PP, en un acte ahir en una escola. | PEPE ZAMORA / EFE

Alberto Núñez Feijóo, president del PP, en un acte ahir en una escola. | PEPE ZAMORA / EFE

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

La presidenta de l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Maite Araluce, va reclamar ahir dimissions per l’aprovació al Congrés, "sense llegir-la", de la reforma que beneficia presos d’ETA. "Només amb les disculpes no val", va dir. A la picota hi ha els grups parlamentaris del PP i Vox, que van votar afirmativament a la Cambra baixa i no van mostrar ni un però durant tota la tramitació a les esmenes de Sumar que permetran reduir les condemnes dels etarres. Aquestes dues formacions de dretes només han rebutjat de ple el tema després que El Confidencial publiqués dilluns els beneficis per a 44 terroristes.

Per ara, en el PP no s’esperen dimissions. Miguel Tellado, portaveu del grup parlamentari dels populars i cap dels 137 diputats, va respondre a la premsa que no és el moment de depurar responsabilitats sinó de "buscar solucions". El líder de la formació, Alberto Núñez Feijóo, va titllar el fet d’"error injustificable" i va demanar a la seva secretària general, Cuca Gamarra, que s’encarregui de pressionar l’Executiu perquè retiri la llei, la via més ràpida per impedir que es rebaixin condemnes a presos etarres que hagin complert penes en presons fora d’Espanya. Minuts abans de Feijóo havia parlat en un acte a Madrid Isabel Díaz Ayuso, que s’havia referit a l’episodi com un "error gravíssim de l’oposició".

L’estrall per l’errada del PP ha provocat una gran tensió i ha col·locat Tellado, home de confiança de Feijóo, davant la seva primera crisi interna. La imatge de desorganització i desídia que han traslladat preocupa, segons traslladen nombrosos alts càrrecs a Madrid i també els territoris, sobretot en un tema com el d’ETA, en el qual Feijóo i els seus han basat molts dels seus missatges polítics aquest any passat electoral malgrat que la banda terrorista va desaparèixer fa més de deu anys.

¿De qui és la culpa? Els ganivets volen. Cayetana Álvarez de Toledo és portaveu adjunta, adscrita a la comissió per la qual va passar la reforma legal durant mesos i encarregada de supervisar els assumptes en matèria de justícia en el comitè de direcció del grup. D’altra banda, hi ha els ponents que van portar pròpiament la ponència i s’haurien d’haver encarregat d’analitzar amb atenció les esmenes de Sumar i el text final que plantejava el Govern per traslladar una directiva europea sobre antecedents penals (el motor original d’aquests canvis legals). Es tracta de Rafael Belmonte (molt pròxim al veterà Javier Arenas), Ana Belén Vázquez i José Manuel Velasco, que va ser el que va defensar la norma verbalment tant en la comissió com ja en el ple. A més, pel PP en la comissió de justícia hi ha també, entre d’altres, Cuca Gamarra, secretària general, i Javier Ortega-Smith, de Vox, que durant anys va ser el principal assessor jurídic del partit d’ultradreta.

Notícies relacionades

Concentració de càrrecs

Les crítiques dels membres del PP que corren aquests dies tant pel Congrés com pel Senat van des de la falta de dedicació d’alguns parlamentaris fins als diversos càrrecs que concentren alguns polítics com Velasco, que a més de diputat és regidor de Turisme i Habitatge a Toledo.