El límit al lloguer redueix el 17% els contractes firmats a Catalunya
El ‘BOE’ publica avui la llista dels nous 131 municipis catalans en els quals també s’aplicarà el límit en l’import de les rendes
La fórmula d’establir un límit als preus dels lloguers està començant a donar els seus primers resultats a Catalunya, va afirmar ahir la consellera de Territori, Sílvia Paneque, que va assegurar que en els 140 municipis en què s’aplica la normativa d’àrees tensades i, per tant, allà on els arrendaments es troben regulats amb un preu màxim "s’està en un escenari d’evolució plana, amb un lloguer mitjà que es queda en els 865,56 euros".
Paneque va insistir en el que ja va dir divendres després de la reunió de la Conferència Sectorial d’Habitatge: els preus en aquestes 140 poblacions han baixat un 5% l’últim trimestre. A Barcelona, fins i tot ha sigut una mica més, del 5,2%. I a partir d’avui, la llista de poblacions amb preus regulats s’ampliarà a 271, amb la publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) de 131 nous municipis que també es veuran afectats per la mesura. "Podem parlar d’un estancament del preu del lloguer en aquests municipis", va dir la portaveu del Govern, que va sentenciar que les dades "avalen que els límits" fixats per la llei d’habitatge tenen "impacte".
L’executiu assenyala, no obstant, que hi ha un comportament diferent en les àrees que no estan qualificades com a tenses, en les quals s’ha produït un increment dels lloguers de l’1,7%. Això sí, el mercat del lloguer ha experimentat el primer semestre d’aquest any una aturada important, amb un 17,2% menys de contractes formalitzats. De gener a juny es van tancar 63.816 operacions en els municipis tensats, el 10,7% menys que en el mateix període del 2023. En el segon trimestre, van ser 24.543, és a dir el 17,2% menys. En la resta del territori, els contractes firmats van ser 4.770, cosa que apunta a un descens de l’1,6% en comparació amb els primers mesos de l’exercici en curs. La consellera va atribuir aquesta menor oferta del lloguer tradicional, o de llarga durada, a un fenomen que s’està reproduint amb força i que assenyala el fet que molts propietaris treuen els seus pisos al mercat del lloguer per temporada, per esquivar així el límit de preu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia