El PP s’allunya de Vox i s’obre a il·legalitzar associacions franquistes

El PP s’allunya de Vox i s’obre a il·legalitzar associacions franquistes

Efe / Sergio García

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Vox es va quedar sol ahir en el seu rebuig d’il·legalitzar aquelles associacions que facin apologia del franquisme. En un ple d’alt voltatge, el PP va marcar distàncies una vegada més amb la formació ultra des que es van trencar els governs autonòmics al juny i va recolzar l’acceptació a tràmit d’una proposició de llei del PSOE que busca estrènyer el cèrcol sobre la Fundació Nacional Francisco Franco. No obstant, el sí dels populars no va poder ser més crític, amb durs retrets als socialistes per la modificació legal que beneficiarà els presos d’ETA.

"Franco s’ha convertit en el seu comodí, no fan res més que portar-lo al debat públic a la primera de canvi", va arrencar el diputat del PP Jaime Olano, que va titllar de "covard" el PSOE por denunciar només els dictadors morts i de ser un "femer moral". En aquest punt, va avisar que presentaran esmenes perquè es dissolgui qualsevol associació que recolzi "les causes de dictadors vius a Llatinoamèrica, Àfrica, a l’Orient o el suport a grups terroristes de qualsevol signe".

Notícies relacionades

El dirigent popular va portar a col·lació la modificació legislativa que beneficiarà els presos d’ETA i que el PP va recolzar en diverses ocasions per ignorància: "Qui exalta Franco, mort fa 50 anys, el condemnen i qui exalta els terroristes d’ETA, que mataven fa molt menys, l’animen i l’aclamen. Els seus companys assassinats per ETA s’estan regirant a les tombes".

La duresa del PP va contrastar amb el seu vot positiu. Un sí que arriba en ple procés d’allunyament de Vox després que la formació ultra trenqués tots els governs autonòmics al juliol perquè el PP va acceptar el repartiment per Espanya de 350 menors estrangers. A això se suma el fet delicat de l’assumpte de la memòria democràtica per als dos partits, ja que en àmbit territorial el PP ha impulsat les anomenades lleis de concòrdia amb Vox en algunes comunitats i en d’altres les ha frenat.