El PP valencià s’acosta a la majoria absoluta

Els populars pujarien de 40 a 46 escons mentre que Vox cauria de 13 a 8

El PP valencià s’acosta a la majoria absoluta
2
Es llegeix en minuts
ALFONS GARCÍA

La línia que marca l’enquesta és la de la recuperació del bipartidisme, amb PP i PSPV com a grans forces tractores en creixement i amb un partit a cada extrem ideològic però en posicions cada vegada més marginals. És l’esquema que va operar en el País Valencià fins al 2015, quan va saltar pels aires amb l’adveniment del que es va etiquetar com a nova política. Tant en aquelles eleccions com en les del 2019, socialistes i populars van estar a punt del sorpasso: perdre la seva posició hegemònica a l’esquerra i la dreta a favor d’altres.

En aquest sentit, és significativa la ràpida recuperació del PP: de tocar les hores més baixes el 2019 amb 19 escons (en 18 es va quedar Ciutadans) a duplicar aquest resultat cinc anys després (46), segons l’enquesta de Lápiz Estratégico Consulting. Tot això pel veloç enfonsament del partit d’Albert Rivera.

Les dades de transferència de vot que mostra el sondeig assenyalen aquesta fluctuació a l’interior dels blocs, amb PP i PSPV sòlids en la retenció de suports (entorn del 94% en els dos casos). Vox i Compromís no presenten indicis de grans fugues, però les principals (al voltant del 4%) són cap a PP, en el cas dels d’Abascal, i PSPV, en els valencianistes.

PSPV: impuls després de canviar

Notícies relacionades

Els socialistes surten així amb un notable impuls després del canvi en la seva direcció el març d’aquest any, tot i que insuficient per governar la Generalitat. El partit que ara lidera Diana Morant guanyaria tres escons (de 31 a 34) i tres punts en estimació de vot, i se situaria per sobre del 31%. Són dades que remunten als anys del bipartidisme (va aconseguir 33 diputats el 2011 i 38 el 2007). I com llavors, amb un PP aclaparador per sobre. Aquesta és la notícia negativa per al PSPV: que tot i que creixi, el bloc de l’esquerra es desinfla.

És així perquè Compromís continuaria el seu retrocés: de 15 a 11 escons i amb quatre punts menys. No obstant, sobrevola la incògnita de què farà finalment Sumar, que apareix com a opció independent en el sondeig. L’1,8% de la formació de Yolanda Díaz, sense estructura al País Valencià i que va estar al costat de Compromís en les generals del 2023, elevaria la coalició fins al 12,4% del vot, moderant la caiguda progressiva de la formació des del 2015, quan va arribar a 19 diputats.