ERC avisa que sense "concrecions" no hi haurà pressupostos

Jové reclama al cap del Govern "avenços reals i tangibles" en sobirania fiscal

ERC avisa que sense "concrecions" no hi haurà pressupostos
1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC va inaugurar ahir en el debat de política general el seu nou rol de partit d’oposició, la primera vegada en vuit anys que acudia a aquesta cita parlamentària sense la missió de defensar el Govern. Això li va permetre disparar generosament contra Salvador Illa i llançar-li algunes advertències. La més important va ser que, si el nou president no ofereix "concrecions" immediates sobre el nou model de "finançament singular" que van pactar a l’agost, ERC no negociarà els pressupostos de la Generalitat del 2025.

L’encarregat de parlar en nom d’ERC va ser el seu líder parlamentari, Josep Maria Jové, que va demanar a Illa "avenços reals i tangibles en sobirania fiscal". Tot i que no ho va formular exactament així, el que li va venir a reclamar al nou president són gestos a curt termini que evidenciïn que el Govern socialista lluitarà per aquest finançament. I a més, que ho farà davant la Moncloa de Pedro Sánchez davant els barons socialistes, davant el PP i davant qui faci falta.

No n’hi ha prou amb les paraules

Notícies relacionades

Jové va al·legar que ja han passat dos mesos de presidència d’Illa i que ERC no en té prou "amb les bones paraules". Els republicans necessiten fets per justificar davant la militància i davant els ciutadans que a l’agost recolzessin la investidura d’Illa. L’advertència de Jové va ser clara: "Sense pressupostos les legislatures tenen poc recorregut", li va advertir. Un dels gestos que fa setmanes que reclamen els republicans és que la Generalitat destini més recursos per a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), que hauria de ser l’encarregada de recaptar en el futur tots els impostos dels catalans fruit d’aquest nou sistema de finançament. En el torn de rèplica a Jové, Illa va garantir "més recursos" per a aquesta agència autonòmica. El president va admetre que és un "assumpte delicat", però va assegurar que la consellera d’Economia, Alícia Romero, ja hi està "treballant".

El principal repte que tindrà ERC és simultaniejar el seu paper d’oposició i, alhora, explorar acords amb el Govern. Jové va allargar la mà a Illa per arribar a pactes tant en el terreny "social" com en el "nacional".