Ronda a la Moncloa de líders autonòmics

Clavijo apuja el to per exigir respostes sobre els menors

El president de les Canàries reclama a Sánchez per als migrants el mateix "tracte singular que es va donar als refugiats d’Ucraïna"

Canàries reclama que l’Estat assumeixi el cost de l’acollida, xifrat en gairebé 160 milions d’euros

Clavijo es va mostrar «profundament decebut» pel debat i per la fugida del PP 

Clavijo apuja el to per exigir respostes sobre els menors
2
Es llegeix en minuts

La versió més seriosa i exigent del president de les Canàries, Fernando Clavijo, es va personar ahir a la Moncloa per exigir al cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, una resposta clara, contundent i urgent davant la crisi migratòria que viu l’arxipèlag, especialment davant la situació dels gairebé 6.000 menors migrants no acompanyats que col·lapsen els recursos d’acollida.

Aquesta va ser la qüestió principal que el dirigent va plantejar a Sánchez, però no l’única, perquè també va exigir gairebé en fórmula d’ultimàtum que el Govern central compleixi amb tota la resta de l’agenda canària i que pagui ja els 800 milions pendents de partides pressupostàries de 2023.

Molt condicionada pel ple del Congrés del dia anterior, en el qual Sánchez va comparèixer per parlar d’immigració i sobre el qual Clavijo es va mostrar "profundament decebut", i per la fugida del PP en les negociacions sobre el repartiment de menors, la reunió entre els dos mandataris es presentava com l’escenari on fer una recapitulació sobre la situació de l’emergència humanitària, estudiar si és possible reconduir el diàleg sobre la reforma de la llei d’estrangeria i avaluar les mesures a curt termini per alleujar la situació a les illes. Clavijo va comentar que el suport de Coalició Canària al Congrés dependria de la resposta que es doni a les illes a bastant curt termini.

En matèria migratòria, el president regional va traslladar, en primer lloc, que "el Govern d’Espanya no pot mantenir-se absent del drama migratori que es viu a les illes" i que "no pot utilitzar com excusa" l’argument que l’atenció de menors migrants és una competència autonòmica, perquè això està pendent de decisions dels tribunals. "El Govern té l’obligació legal d’aplicar la solidaritat. No pot ser que en tot aquest drama el Govern hagi estat mirant cap a un altre costat", va afirmar Clavijo després de la reunió amb Sánchez, a qui va transmetre, a més, que, "al marge que hem de continuar treballant per canviar la llei i establir un mecanisme de solidaritat, el Govern ha de posar recursos i coordinar aquesta situació".

"Tracte singular"

Notícies relacionades

En particular, va reclamar un "tracte singular" per a les Canàries en política migratòria i en relació amb l’acollida de menors similar al que es va establir al seu dia quan més de 200.000 refugiats ucraïnesos van arribar a Espanya per la guerra al seu país. Mentre no hi hagi acord per al repartiment de menes entre totes les comunitats autònomes, Canàries reclama que l’Estat assumeixi el cost de l’acollida, no només els 50 milions que s’han transferit en els dos últims anys i que Clavijo considera "absolutament insuficients", sinó el total, xifrat en gairebé 160 milions.

Sánchez es va comprometre amb Clavijo que la partida d’aquest any, no pressupostada per la pròrroga dels comptes estatals de 2023, es farà efectiva abans de final d’any, però, a més, va accedir que el Govern regional negociï directament amb el ministeri d’Hisenda un increment de la partida. Per sol·licitar-ho, Clavijo se citarà en els pròxims dies amb la ministra titular del departament, María Jesús Montero. "Independentment que Canàries continuï lluitant perquè es doni una resposta humana i decent, el que es demana a l’Estat és que hi aporti recursos econòmics. No pot mantenir-se absent en aquesta crisi, i en el cas dels menors el que volem és un tracte singular per a les Canàries", va insistir.