Dia de la Hispanitat

Illa anirà a la celebració del 12-O al cap de 14 anys d’absència d’un president

Montilla va ser l’últim cap del Govern que va ser present en la recepció i la desfilada militar presidida pel Rei a Madrid

El president de la Generalitat, Salvador Illa, con el Rey Felipe VI el pasado 18 de septiembre en la Zarzuela

El president de la Generalitat, Salvador Illa, con el Rey Felipe VI el pasado 18 de septiembre en la Zarzuela / Govern / ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Salvador Illa s’ha centrat els dos primers mesos del seu Govern a exhibir que amb ell a la Generalitat torna la "normalitat" en la relació amb totes les institucions. És per això que acudirà als actes de celebració del 12 d’octubre, dia de la Hispanitat, a Madrid, una presència que suposa un canvi de rasant després de 14 anys d’absència de la figura del president tant a la recepció com en la desfilada militar presidida pel Rei. El president que va participar en aquests actes va ser José Montilla i van declinar fer-ho Artur Mas, Quim Torra, Carles Puigdemont i Pere Aragonès.

El 18 de setembre passat, Illa ja va ser rebut per Felip VI en el que va ser el desglaç oficial entre la Generalitat i la monarquia, un vincle que va saltar pels aires amb el discurs del 3 d’octubre del 2017, quan el Rei va demanar a l’Estat que assegurés l’"ordre constitucional" i va beneir l’aplicació de l’article 155 després de l’1-O i la declaració unilateral d’independència.

El polèmic finançament

Notícies relacionades

De fet, l’encaixada de mans entre Illa i el Rei en l’acte inaugural de la Copa Amèrica de vela el 29 d’agost passat, el primer des de la investidura del líder del PSC, ja va posar de manifest la nova etapa que pretén obrir la Generalitat amb totes les institucions estatals, inclosa la Casa Reial. Els seus predecessors independentistes havien proclamat que el dia de la Hispanitat no hi havia "res per celebrar" i desdenyat la commemoració, mentre que el PSC pregona que el seu govern és "per a tots els catalans tinguin la ideologia que tinguin" i que no deixarà cap cadira buida.

Més enllà del Rei, en la commemoració participarà el president del Govern, Pedro Sánchez, que en els últims anys ha acumulat esbroncades en la desfilada militar del 12-O. Illa serà, en aquest sentit, un dels seus principals suports, ja que la majoria de presidents autonòmics que hi aniran són del PP, a l’espera també de què decideix el lehendakari Imanol Pradales. Precisament, el model de finançament singular genera anticossos entre el PP i presidents socialistes com el de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i els festejos de la Hispanitat coincidiran amb la setmana en què el Parlament haurà defensat per majoria el nou sistema de repartiment per a Catalunya que ERC qualifica de concert econòmic.