Sessió al Congrés

L’enuig de víctimes d’ETA amb el PP eleva la pressió sobre Feijóo

L’exhibició per part de diputats populars d’una fotografia amb assassinats per la banda per atacar el Govern central indigna les famílies

L’enuig de víctimes d’ETA amb el PP eleva la pressió sobre Feijóo
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

"¡Traieu les vostres brutes mans de sobre dels nostres éssers estimats! No podeu fer més fàstic", va escriure ahir a la matinada a X Consuelo Ordóñez, presidenta del Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite) i germana de Gregorio Ordóñez, polític del PP assassinat per ETA el 1995. La presidenta de Covite va mostrar la seva indignació després que el partit conservador utilitzés la fotografia del seu germà, i de 10 persones més mortes en mans dels etarres, per atacar el Govern.

Va ser Miguel Tellado, portaveu del PP, el que, dimecres a l’hemicicle, va portar el mosaic d’imatges per criticar l’Executiu per impulsar la reforma legal que pot escurçar les condemnes dels terroristes i que els populars també van votar afirmativament per error, cosa que ha obert una crisi en el partit. Minuts més tard, també va brandir les fotografies Macarena Montesinos, secretària general del grup parlamentari del PP.

No només Ordóñez s’ha queixat que els conservadors utilitzessin aquesta fotografia. María Jauregi, que tenia 20 anys quan ETA va matar el 2000 al seu pare, Juan María Jauregi, exgovernador civil de Guipúscoa, va escriure en les xarxes socials a Tellado: "A veure si ets capaç de mirar-me als ulls i dir-me que no tornaràs a utilitzar la imatge de l’aita [pare, en eusquera] com a arma llancívola i a veure si una vegada per totes respectes la seva memòria". També Josu Elespe, fill de Froilán Elespe, regidor socialista a Lasarte-Oria, assassinat el 2001, va deixar un altre missatge a X contra Tellado.

L’"error injustificable" comès pel PP en la votació de la reforma legal, així el va qualificar el mateix Alberto Núñez Feijóo, té el partit desolat i barons i alts càrrecs demanant, en privat, algun tipus de reacció. No hi ha unanimitat en què hauria de fer Feijóo, però aquestes crítiques de víctimes del terrorisme estan elevant la pressió sobre ell. El cap de l’oposició va intentar canviar el focus ahir i va pujar directament a defensar la llei ELA, que va sortir aprovada per una unanimitat de tots els grups, una cosa difícil de veure al Congrés.

Petició de dimissions

Alguns presidents autonòmics volen que Feijóo promogui dimissions i d’altres, com a mínim, consideren que hauria de fer canvis en la direcció del grup del Congrés. Però la direcció nacional, per ara, no mou fitxa. Tellado, portaveu del grup parlamentari, és fidel escuder de Feijóo des dels seus anys a Galícia i Montesinos, la diputada que reia al seu costat dimecres quan va ensenyar la foto dels assassinats per ETA, és la secretària general del grup i molt pròxima a Carlos Mazón, president de la Comunitat Valenciana.

Notícies relacionades

Ella i Tellado, juntament amb els durs Rafa Hernando i Cayetana Álvarez de Toledo, formen part del comitè de direcció del grup parlamentari i van acompanyar Tellado a la seva arribada a Madrid. Influeixen molt en ell, en el fons i en les formes, comenten diversos diputats.

El mateix Tellado va dir dimarts que aquesta setmana no és moment de parlar de depuració de responsabilitats sinó de pressionar el Govern de Pedro Sánchez perquè freni la reforma legal.