L’UCO atorga un paper "rellevant" a Ábalos en la trama Koldo

El jutge pregunta al Congrés sobre la condició d’aforat de l’exministre com a primer pas per a la seva imputació en el cas

L’UCO atorga un paper "rellevant" a Ábalos en la trama Koldo
3
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge que investiga la trama Koldo, Ismael Moreno, ha iniciat els tràmits per instar el Tribunal Suprem a una possible imputació de l’exministre José Luis Ábalos, després de rebre un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sobre les relacions amb la trama liderada per Víctor de Aldama i en la qual participava qui era un dels seus principals assessors, Koldo García.

L’informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil assenyala que l’exministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) José Luis Ábalos va tenir un paper "rellevant i de responsabilitat" en la seva relació amb la trama Koldo, que s’investiga a l’Audiència Nacional. Concretament per la seva relació directa amb el que va ser el seu assessor Koldo García i amb el comissionista Víctor de Aldama i l’organització criminal dinamitzada per aquest últim".

El jutge Ismael Moreno ha sol·licitat al Congrés, a través de la presidència de l’Audiència Nacional, "que s’expedeixi certificació acreditativa, en el seu cas, de la condició de diputat de José Luis Ábalos Meco en l’actualitat".

Es tracta del primer pas per poder elevar una exposició raonada al Tribunal Suprem, que és l’únic que podria investigar i en el seu cas jutjar Ábalos, atesa la seva condició d’aforat. Per això, el tràmit avança la seva intenció de dirigir-se a l’alt tribunal per enviar els indicis que existeixin contra l’exministre. No obstant, l’acreditació de la condició de diputat pel Congrés només pot ser sol·licitada i rebuda pel Tribunal Suprem, que és l’únic que pot iniciar una investigació després de cursar el corresponent suplicatori, com li ha contestat la Cambra baixa.

A més, el magistrat ha traslladat a les parts l’informe de la Guàrdia Civil sobre els àudios intervinguts als telèfons i ordinadors de l’agent Rubén Villalba. L’escrit remès al jutjat per l’Institut Armat assenyala que s’han expurgat per retirar-ne els elements que afecten "matèries classificades així com aquells altres que no tenen interès per a la investigació atenent al principi de prudència i reserva".

Aldama, al capdavant

Notícies relacionades

L’informe, a què ha tingut accés El Periódico de España, d’aquest mateix grup editorial, parteix de la investigació a De Aldama com a "cap" d’una estructura financera i societària, "tant nacional com internacional", que ha anat mutant amb el pas del temps i que li permet ocupar tres dels seus socis per a múltiples tasques, una de les més rellevants, la gestió, localització i entregues de diners en efectiu al mateix Koldo de manera directa, o a través del seu germà Joseba García.

Els pagaments tindrien com a finalitat principal mantenir l’accés de De Aldama tant a l’assessor ministerial com al mateix exministre, en benefici propi i de tercers directament relacionats amb ell. L’informe reprodueix correus creuats entre els imputats en els quals es demana a Koldo certes gestions. Entre ells en destaca un en el qual queda patent el temor de l’exsecretari de Ports, Álvaro Sánchez Manzanares Alvarito, que pogués frustrar-se el que s’havia contractat amb Soluciones de Gestión", per la qual cosa diu a Koldo que demani al ministre que parli amb el seu cap, Francisco Toledo. Segons els agents, aquest missatge "és de màxim interès, primer, per la utilització de Koldo com a element de connexió amb el llavors ministre Ábalos; i segon i més important, és la constatació que un alt càrrec del ministeri identifica Ábalos com la persona que es trobava al càrrec de les gestions de la contractació amb Soluciones. Així, Alvarito diu: "Li he dit que les gestions les estava portant ell directament".