Les coordenades de la legislatura

El Parlament recolza el finançament singular i descarta el referèndum

PSC, ERC i Comuns exhibeixen sintonia al Parlament 

El Govern es compromet a regular els lloguers de temporada abans de final d’any

El Parlament recolza el finançament singular i descarta el referèndum
2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

El Parlament va fixar ahir les coordenades per a la nova legislatura i, per primera vegada en una dècada, en aquestes coordenades es prioritza la demanda a l’Estat d’un nou finançament per a Catalunya i es rebutja la petició d’un referèndum d’independència. Les eleccions catalanes del maig passat van canviar les majories i això, al seu torn, ha canviat les prioritats de la Cambra. En la Catalunya actual hi ha una majoria justa però suficient de 68 diputats -PSC, Comuns i ERC- per demanar a l’Estat un "finançament singular". En canvi, no hi ha prou vots per demanar un "referèndum pactat".

Totes aquestes conclusions es van poder treure de l’última jornada del debat de política general que es va celebrar ahir al Parlament i que va servir perquè es votessin les resolucions dels partits. En aquestes votacions es van aprovar les iniciatives del PSC, ERC i els Comuns a favor del nou finançament i, en canvi, es van rebutjar les de Junts, ERC i la CUP que tenien a veure amb la independència.

El Parlament, a part de recolzar que la Generalitat comenci la batalla per aconseguir un finançament singular, també va oferir algunes pinzellades de com ha de ser aquest nou sistema. Així, el president Illa haurà de lluitar per arrencar al Govern de Pedro Sánchez que sigui la Generalitat i no l’Estat qui "gestioni, recapti, liquidi i inspeccioni tots els impostos suportats a Catalunya". Després de fer-ho, la mateixa Generalitat haurà de fer una "aportació" a l’Estat pels serveis que presta a Catalunya –fronteres i control marítim, per exemple– i després pactar una altra aportació en concepte de "solidaritat" amb la resta de territoris. De moment, ningú s’atreveix a posar xifres.

Notícies relacionades

La crisi de l’habitatge

Els socis d’investidura van exigir també a Illa que es regulessin els lloguers de temporada per evitar que s’incompleixin els límits de preus fixats per la llei d’habitatge, cosa que el Govern es va comprometre ahir a fer realitat abans que s’acabi l’any. Els quatre partits d’esquerra (PSC, ERC, Comuns i la CUP), que van presentar textos separats, van votar a favor d’una proposta que Junts va tombar al Congrés. Els postconvergents van tornar a votar en contra del text socialista, tot i que es van abstenir en el dels Comuns. El consens arriba després de la clatellada que va patir també el decret llei que recollia aquesta regulació el maig passat.