Nova legislatura

Puigdemont veu inadmissible que Illa l'exclogui de la ronda de consultes amb els expresidents

Carles Puigdemont, durante su reaparición en Barcelona el pasado 8 de agosto.

Carles Puigdemont, durante su reaparición en Barcelona el pasado 8 de agosto. / ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, considera que "no és admissible" que hagi quedat fora de la ronda de contactes de l'actual president, Salvador Illa, amb els seus predecessors. Illa s'ha reunit amb Jordi Pujol, Artur Mas, José Montilla, Quim Torra i Pere Aragonès, però no ho ha fet amb Puigdemont. L'argument del Govern és que el postconvergent encara segueix en política activa, cosa que Puigdemont considera que no hi té res a veure.

"El president no s'ha de reunir amb mi com a representant d'un partit polític. Ho ha de fer en la meva condició institucional, reconeguda per llei", ha apuntat en un missatge a les xarxes socials, després que la portaveu de l'executiu, Sílvia Paneque, hagi obert la porta que aquesta trobada es produeixi després del congrés de Junts de finals d'aquest mes, en què previsiblement Puigdemont assumirà les regnes orgàniques del partit.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Paneque ha assegurat que Illa es reunirà amb totes les forces polítiques presents al Parlament, però ha assegurat que, abans, Junts ha de definir "com s'estructura i quins són els seus interlocutors".

"Què té a veure el congrés d'un partit amb la institució de la presidència? El president Illa ha volgut reunir-se amb tots els expresidents de la Generalitat, al marge de si tenen o no responsabilitats en un partit polític... excepte amb mi", prossegueix el text, que també atribueix als socialistes la suspensió de l'autonomia el 2017 i la seva situació judicial. "Sé que li incomoda, perquè estic a l'exili també per la responsabilitat del PSC en la repressió", afirma l'expresident.

Notícies relacionades

A més, Puigdemont també retreu al president que, en els seus primers dos mesos al capdavant de la Generalitat, no s'hagi reunit tampoc amb l'actual presidenta de Junts, Laura Borràs, el secretari general, Jordi Turull, o el president del grup parlamentari, Albert Batet.

L'expresident, en canvi, sí que va trucar al dirigent socialista quan va prendre possessió del càrrec. La trucada, que va avançar aquest diari, va servir com a primera presa de contacte entre els dos dirigents, però no va aconseguir més acostaments que la felicitació per la investidura. Illa i Puigdemont no havien parlat personalment abans d'enfrontar-se a les urnes el passat 12 de maig i, de fet, el líder de Junts ni tan sols tenia guardat el seu número de telèfon.