El model territorial

ERC pressiona Puigdemont amb el finançament perquè no descarrili

Els republicans reclamen a Junts que no es desentengui de la proposta al Congrés

«Apel·lem als que tenen els vots decisius perquè es facin complir els acords», diu Vilalta

ERC pressiona Puigdemont amb  el finançament perquè no descarrili
2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dia després que el Parlament expressés amb els vots del PSC, ERC i els Comuns el seu suport al fet que Catalunya tingui un "finançament singular", ERC ha començat una estratègia de pressió perquè Junts s’afegeixi també a la proposta. La número dos dels republicans, Marta Vilalta, va demanar al partit de Carles Puigdemont que no es desentengui del "consens" que hi ha sobre la qüestió perquè, ara sí, Catalunya es troba davant una "gran oportunitat" per fer un salt de qualitat en els seus ingressos.

En la sessió parlamentària de dijous, Junts es va desmarcar de la proposta de finançament a la qual sí que van votar a favor el PSC, ERC i els Comuns per considerar que no satisfeia plenament les necessitats de Catalunya. Va presentar una proposta pròpia, que va ser rebutjada per falta de suports. Així, Vilalta va demanar al partit de Carles Puigdemont que s’afegeixi a la proposta principal: "Lamentem l’actitud de formacions que són imprescindibles. Demanem que s’afegeixin al consens i que siguin a la trinxera comuna".

ERC va començar l’estratègia de pressió perquè sap que els vots de Junts seran decisius quan el nou finançament arribi al Congrés. És a dir, sense els vots dels postconvergents, difícilment podran modificar les lleis que cal tocar per crear el nou sistema. Vilalta no va amagar que la qüestió dels vots és clau: "Apel·lem als que tenen els vots decisius perquè es facin complir els acords".

Avís al president

La número dos d’ERC també va dirigir algun avís al president de la Generalitat, Salvador Illa, perquè, ara que hi ha un mandat clar del Parlament a favor del finançament, comenci al més aviat possible la negociació amb el Govern de Pedro Sánchez. Així, va assegurar que el seu partit serà vigilant perquè es compleixi "de la primera a l’última lletra de l’acord". "S’ha de començar a implementar en els pròxims mesos", va dir.

Vilalta també va esbossar quins han de ser els primers passos per implementar l’acord. El primer, començar a "dimensionar" l’Agència Tributària de Catalunya –dependent de la Generalitat– per preparar-la per gestionar "tots" els impostos dels catalans. Després arribarà el torn d’armar l’operació legal amb canvis legislatius al Parlament i el Congrés. La primera fita és que Catalunya ja pugui gestionar tot el seu IRPF el 2026. Així figurava en el pacte entre els republicans i els socialistes.

Acte dels republicans

Notícies relacionades

Abans que Vilalta fes la seva intervenció, els republicans havien convocat un acte per abordar l’assumpte d’una manera més acadèmica i tècnica amb la participació de la catedràtica d’Economia Pública de la Universitat de Barcelona Núria Bosch; el secretari d’Economia d’ERC, Jordi Castellana, i la que va ser secretària d’Hisenda de la Generalitat des del 2018 fins fa poques setmanes, Marta Espasa.

Bosch va ser l’encarregada d’assenyalar tots els problemes del sistema actual. Un d’aquests, un problema d’"equitat vertical". El model de finançament que hi ha vigent es va pactar el 2009 quan el "grau de cobertura" que donaven les comunitats als seus ciutadans no era l’actual. Així, amb el pas dels anys, han augmentat "les necessitats de despesa" de les autonomies mentre que no han tocat els seus ingressos.