La xacra de la corrupció

El jutge exigirà la setmana que ve al TS la imputació d’Ábalos

Moreno elevarà la seva exposició raonada davant l’alt tribunal després de l’informe de la Guàrdia Civil que esquitxa l’exministre

El jutge exigirà la setmana que ve al TS la imputació d’Ábalos
3
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

"Només ens falta un detall en les informacions sobre Ábalos: que ell surti com Luis Roldán en calçotets, com se’l va captar a les seves festes orgiàstiques celebrades a l’Hotel Victoria de Palma, quan l’agost de 1990 va visitar les Balears preocupat per la relaxació de les mesures de seguretat de Joan Carles I i la reina Sofia", va assenyalar a aquest diari una funcionària amb anys a diferents administracions.

La coincidència temporal entre la difusió de les fotografies i els diàlegs de l’aleshores rei d’Espanya, Joan Carles I, amb l’informe de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) dijous passat remunten Espanya a fa uns 20 anys en la dècada dels anys 90 amb els successius casos de corrupció del Govern de Felipe González, d’una banda, i les aventures, amb sordina de l’actual Rei emèrit. El mal gust en un i l’altre, el ministeri d’Ábalos i el regne de Joan Carles, és simètrica.

Ábalos es va posar al servei del rei de les subornacions, Victor de Aldama, i, a canvi de treballar per a ell, va usufructuar un xalet – recerca en què va participar junt amb la seva parella de corrupció Koldo García–, valorat en 590.000 euros, que va disfrutar amb una de les seves parelles a la Platja de La Alcaidesa (La Línia de la Concepción).

La trama de corrupció es va estendre com una teranyina per diversos ministeris durant la pandèmia tant per subministrar material sanitari com per llançar altres activitats il·lícites, com un negoci de venda d’hidrocarburs, i la recepció del cicerone Aldama –amb negocis a Veneçuela– a la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, a l’aeroport de Barajas, el gener del 2020. Aldama ignorava que aquesta presència estava prohibida per les sancions de la Unió Europea, que havia reconegut Juan Guaidó president "encarregat" de Veneçuela seguint a l’aleshores president nord-americà, Donald Trump.

I Ábalos que havia de ser present per donar fe que el comissionista en efecte tenia influència sobre ell, va acudir a Barajas, causant una tempesta política espectacular. Ábalos, en efecte, va considerar la petició com una oferta que no podia rebutjar. Abans d’acudir, el va informar el president del Govern, Pedro Sánchez, al final d’un llarg WhatsApp, com qui no vol la cosa, que mantindria una discreta trobada per a altres finalitats diferents. Sánchez va contestar amb un lacònic "bé".

Aldama va aconseguir a través de Koldo García –amb un sou de 10.000 euros mensuals, més altres premis– i d’Ábalos entrar amb facilitat a les comunitats autònomes governades pel PSOE començant per vendre material sanitari: mascaretes i proves de PCR per detectar el virus. Per al rei dels suborns era només el primer pas per apuntalar més tard altres negocis.

Lentitud de procediments

El seu primer negoci de venda de mascaretes al Ministeri de Transport li havia permès un benefici de 6,6 milions d’euros (contracte de 53 milions a diversos departaments) perquè va comptar amb informació privilegiada que li va passar el seu empleat, l’assessor del ministre, Koldo García. I perquè, segons l’UCO, Ábalos així ho va autoritzar. D’allà va passar al Ministeri de l’Interior, també per mascaretes, i després a Indústria, però aquesta vegada per muntar un desfalc a partir de la venda de combustible, operació per la qual ell i els seus còmplices van ser enviats a la presó dijous passat pel jutge de l’Audiència Nacional, Santiago Pedraz.

El jutge Moreno, segons informació recollida per EL PERIÓDICO, enviarà la setmana que ve a la Sala Segona del Tribunal Suprem la seva exposició raonada per imputar el diputat Ábalos, exministre de Transport i exsecretari d’Organització del PSOE. La Sala haurà de passar-la pel procés d’admissió, cosa que portarà setmanes, ja que haurà de sol·licitar informe de la Fiscalia del Suprem. ¿On ens porta això? A un fet: a la situació que es deriva de la difusió instantània de l’informe de l’UCO.

Notícies relacionades

D’una banda, es perdrà un temps vital per accedir a tot el que pugui amagar Ábalos en relació amb els fets descrits (comptes bancaris, missatges telefònics, correus, dispositius). ¿Per què? Perquè el jutge Moreno no té competència sobre Ábalos, ha de passar abans la sol·licitud al Suprem i això, segons s’ha apuntat, porta el seu temps.

Última derivada: Ábalos està incinerat íntimament i jurídicament amb aquest informe. Però amb els detalls i conclusions a l’abast del públic, el seu dret de defensa ha quedat tocat. ¿És aquest sistema d’instrucció penal aquell que tots estem contents de consolidar? No hauríem d’estar-ho.