Conflictiva reforma legal

El PP va discutir durant dies la norma que rebaixa penes a etarres

Tot i que el PP ho va qualificar d’"error col·lectiu", el cap de setmana passat hi va haver un debat jurídic a la cúpula sobre la tramitació

El PP va discutir durant dies la norma que rebaixa penes a etarres
1
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Darrere de l’"error parlamentari i col·lectiu" amb el qual el PP resumeix la crisi interna que viu des de fa dies, quan es va adonar que havia recolzat una reforma legal impulsada pel Govern que permetrà rebaixes de penes a presos d’ETA, hi ha una forta discussió jurídica que no s’ha resolt. El partit va decidir assumir aquest "enorme error" –que ha provocat un terratrèmol intern– com la tesi oficial, tenint en compte que en pocs mesos hi podria haver una llista d’etarres que surt al carrer o veuen sensiblement rebaixada la seva condemna per la transposició d’una normativa europea que tots els partits van recolzar. I que derogava, precisament, una excepció que el Govern de Rajoy va aprovar el 2014 per evitar aquesta situació.

Notícies relacionades

La formació va decidir demanar perdó en conjunt, assumir els fets i esmenar-se –sense èxit– al demanar al Govern que fes marxa enrere. Però la realitat és que hi va haver dirigents que van defensar una interpretació diferent, convençuts que la normativa europea no implicarà necessàriament aquesta rebaixa de penes, i que entenien que havia de "traslladar-se com és habitual".

Tot va començar quan divendres de la setmana passada el partit va saber que El Confidencial destaparia que tots els grups polítics –també PP i Vox- havien recolzat una reforma legal que permetria excarceracions d’etarres. El pànic es va escampar i al llarg del cap de setmana es van produir converses i reunions sense parar per intentar entendre què havia passat.