Els Reis i la princesa d’Astúries presideixen la desfilada

La intensa pluja redueix la presència de públic en la cerimònia militar a Madrid i obliga a renunciar a la desfilada aèria

Els Reis i la princesa d’Astúries presideixen la desfilada

J.J. Guillén

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Un fort xàfec va amarar la desfilada militar de la Festa Nacional d’Espanya a Madrid, impedint part del seu desenvolupament i atenuant també les ja habituals esbroncades al president del Govern, Pedro Sánchez. La pluja va arribar a ser tan intensa que durant uns minuts la ministra de Defensa, Margarita Robles, i Sánchez van dubtar amb el rei Felip sobre la continuïtat de la cerimònia. Però la parada finalment es va celebrar, sota la presidència de Felip VI i la reina Letícia i la princesa d’Astúries, Leonor, i amb la tornada del president de la Generalitat.

Pedro Sánchez va arribar a la desfilada al límit de l’hora fixada per a l’inici, les onze, i el va tornar a esbroncar una facció del públic amb crits de "corrupte" i "tirà", com cada any. En aquesta ocasió, xiulets i imprecacions es van sentir menys a la zona d’autoritats, a la plaça de Neptuno. Hi va contribuir la discreció amb què, a peu, va arribar el president, i també la distància a la qual es va situar un públic una mica més reduït enguany, en part dissuadit per la pluja.

També hi van assistir el líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, membres del Govern i tots els presidents autonòmics a excepció del de les Canàries, Fernando Clavijo, i el lehendakari, Imanol Pradales.

En aquesta edició, Catalunya va ser la gran novetat. Va tornar a estar representada en l’acte castrense amb la presència del president Salvador Illa. Amb la seva participació va trencar amb 14 anys d’absència de la institució catalana. La presència d’Illa va ser criticada per Junts. El secretari general de la formació, Jordi Turull, va afirmar al seu compte d’X que el 12 d’octubre no hi ha "res a celebrar" i que el concepte d’hispanitat "s’ha obert camí i s’ha mantingut en tants llocs a cop de genocidi, imposició i/o repressió". La presidenta de JxCat, Laura Borràs, ja va retreure divendres a Illa la seva assistència, i va dir que és "una exaltació d’una colonització". Per la seva banda, Salvador Illa va explicar en el seu perfil de la mateixa xarxa social que "Catalunya ha de ser present en la construcció d’una Espanya plural i diversa, de totes i tots. Catalunya ha tornat per implicar-se, per escoltar i ser escoltada".

Notícies relacionades

Mal temps

La desfilada militar va repetir el recorregut de quilòmetre i mig de l’any passat, des del passeig del Prado fins al passeig de Recoletos, amb 4.092 integrants de les Forces Armades i de les Forces de Seguretat de l’Estat, 166 vehicles i 210 cavalls passant per sobre de grans bassals d’aigua. La intensa pluja va obligar a renunciar a la desfilada aèria, inclosos el pas de la Patrulla Águila i el salt de la Patrulla Acrobàtica de Paracaigudisme, unitats de l’Exèrcit de l’Aire i de l’Espai.