Investigació judicial

El rescat d’Air Europa vincula davant el Suprem els casos Gómez i Koldo

L’operació es va apartar en primera instància de la investigació a la dona de Sánchez

La salvació de l’aerolínia està en uns llimbs processals, a l’espera de saber qui la investiga

El rescat d’Air Europa vincula davant el Suprem els casos Gómez i Koldo
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Dilluns, l’Audiència de Madrid va acordar deixar fora del cas Begoña Gómez la part de la instrucció relativa al rescat el 2020 de l’aerolínia Air Europa per 475 milions, en la negociació dels quals les acusacions populars situen un possible tràfic d’influències de la dona de Pedro Sánchez, per la seva proximitat al que fos CEO de Globalia, Javier Hidalgo. L’exclusió es feia, no obstant, sempre amb l’excepció lògica "que poguessin aparèixer nous fets objectius i verificables de contingut incriminatori".

La qüestió és que un recent informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, que fixa el focus sobre la presumpta participació de l’exministre, José Luis Ábalos, en la trama Koldo, ve a assenyalar indicis de presumptes maniobres entorn de la concessió del fons milionari atorgat a l’aerolínia. L’informe, en tot cas, no s’emmarca en la causa que instrueix el jutge Peinado, sinó en la investigació que porta a terme l’Audiència Nacional entorn de la trama de compra de mascaretes feta al principi de la pandèmia pel Ministeri de Transports.

Concretament, l’UCO afirma que l’aconseguidor i presumpte capitost de la trama, Víctor de Aldama, "es va valer de la seva relació amb l’exministre de Transports José Luis Ábalos i del seu assessor Koldo García Izaguirre" per "influir en la concessió final del rescat d’Air Europa" per part del Govern de Pedro Sánchez. "Ha anomenat l’1", especifica una de les gravacions interceptades a la trama, que al·ludeix al líder de l’Executiu socialista.

Notícies relacionades

En virtut d’aquests missatges, la Guàrdia Civil acaba que després de les trobades celebrades entre Ábalos i l’exministra Nadia Calviño –amb la participació del mateix Sánchez- i altres de posteriors entre Ábalos, De Aldama i Hidalgo, els dos esdevinguts el passat 16 de juliol del 2020 al Ministeri de Transports, i en el qual haurien tractat el rescat de la companyia Air Europa, "la situació hauria fructificat en favor de l’esmentada aerolínia".

Com a nexe temporal les dues causes apareix la data del 16 de juliol del 2020. Es tracta del dia en què Gómez va acudir a les oficines de Globalia per mantenir una trobada amb el conseller delegat del hólding turístic, Javier Hidalgo, segons va publicar El Confidencial. Aquella mateixa jornada es va fer una reunió clau per a la concessió de l’ajuda en què haurien participat tant Sánchez com l’aleshores ministra d’Hisenda i unes hores més tard, De Aldama i Hidalgo van acudir al Ministeri de Transports "amb la finalitat de mantenir una reunió amb Ábalos", assenyala l’UCO. L’afer del rescat, en tot cas, no forma part encara de manera formal de la investigació que porta a terme el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 2, que ara haurà de decidir sobre les conseqüències processals que tindrà l’informe. La investigació a Ábalos no li correspon a Moreno, al tractar-se d’un aforat davant el Tribunal Suprem atesa la seva condició de diputat al Congrés. És per aquesta raó que el rescat d’Air Europa es troba ara mateix en uns llimbs processals.