El 12 d’octubre

Sánchez esgrimeix la seva "diligència" davant la corrupció

Feijóo demana «constatar» si el president té el suport de Junts i el PNB 

Illa defensa el finançament singular en el 12-O

Sánchez esgrimeix la seva "diligència" davant la corrupció
4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Les novetats sobre la trama Koldo i molt especialment la situació en la qual es troba l’exministre José Luis Ábalos van centrar ahir la majoria de les converses dels polítics que van acudir a la recepció oferta per Felip VI amb motiu del Dotze d’Octubre. En els tradicionals grupets amb periodistes, el president del Govern, Pedro Sánchez, va defensar la seva "diligència" i "transparència" davant aquest escàndol. Va explicar que, quan es donen casos de corrupció, el que diferencia uns i altres partits "és la manera de respondre" i va recalcar que va trigar només uns quants dies a obrir expedient a Ábalos i demanar-li l’acta de diputat. La imputació ara ja sembla imminent.

Sánchez esgrimeix la seva "diligència" davant la corrupció /

epc

Mentrestant, en un altre dels salons del Palau Reial, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, recalcava l’"extrema gravetat" de les informacions sobre la trama i mirava de desviar les preguntes dels periodistes sobre si presentarà una moció de censura contra el Govern. Sí que va dir, no obstant, que ha demanat als seus que "constatin" si els socis de Sánchez (especialment PNB i Junts, que podrien canviar la majoria de Govern) segueixen o no recolzant el polític socialista. "Mai la corrupció ha anat tan lluny i ha arribat tan a prop de Moncloa. L’hemeroteca diu que les aliances de la investidura haurien d’esquerdar-se", va llançar portant a la memòria que Sánchez va basar la moció de censura contra Mariano Rajoy (PP) precisament en la corrupció.

Sánchez esgrimeix la seva "diligència" davant la corrupció /

Entre preocupació i desil·lusió

Sánchez esgrimeix la seva "diligència" davant la corrupció /

L’informe de la Guàrdia Civil que assenyala indicis de corrupció de l’exministre ha provocat un sisme en el PSOE. Els dirigents socialistes es mouen entre la preocupació per l’abast del cas i la desil·lusió. El president, Salvador Illa, excompany d’Ábalos en el Consell de Ministres, va admetre estar "decebut" per les informacions que es van coneixent. Illa, que va acudir a la celebració després de 14 anys sense presència d’un president català, es va veure enfosquit en certa manera per l’escàndol de l’exministre.

Feijóo considera que en aquests moments la investigació sobre la trama és "al nus" i es mostra curiós davant "el desenllaç". El líder del PP va elevar molt el to aquest Dotze d’Octubre i, més enllà de la sobreactuació que manté l’oposició, va remarcar que l’escenari s’ha tornat "incontrolable". Sobretot per l’"extrema gravetat" del que es va coneixent sobre el paper d’Ábalos en els negocis del seu assessor Koldo García i l’empresari Victor de Aldama. Feijóo –igual que la resta de la cúpula del PP– va repetir al Palau Reial que Ábalos "ho era tot per a Sánchez i per al PSOE" i va arribar a suggerir que, en comptes d’estar a la Festa Nacional, el president hauria d’haver convocat "una roda de premsa sense límit de preguntes per explicar-ho tot".

Sánchez, per la seva banda, es va defensar considerant que la seva responsabilitat política ha de ser col·laborar amb la justícia, expulsar Ábalos del partit i defensar l’acció del seu Executiu. El president va fer referència de manera velada a quan el PP va destruir el 2013 els discos durs dels dos ordinadors portàtils de l’extresorer Luis Bárcenas per evitar que el jutge Pablo Ruz, que investigava el partit per finançament irregular, pogués obtenir informació comprometedora.

A Sánchez no li estranyen les peticions de dimissió per part del PP i Vox, que va titllar de "Torquemadas de l’oposició". Va dir que en reclamen el cessament des que va ser investit i es va vantar d’haver "guanyat totes les batalles polítiques grans" des de les generals del juliol d’aquell any.

Potser un dels moments més tensos de la Festa Nacional va ser la irrupció, en un dels grupets del president, de Maite Araluce, presidenta de l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT). Araluce li va criticar "no respondre" als seus correus electrònics i no estar defensant les víctimes. Va demanar que "rectifiqués" la reforma legal que permetrà rebaixar condemnes a presos d’ETA i fins i tot excarcerar-los i que tots els partits van recolzar.

Fi a 14 anys d’absència

Notícies relacionades

Des del moment en què Salvador Illa va decidir trencar amb 14 anys d’absència del president de la Generalitat en els actes de commemoració del dia de la Hispanitat a Madrid sabia que es mouria en un context ambivalent.

D’una banda, busca –i troba– el plàcet dels que anhelaven que l’independentisme deixés de tenir el comandament a Catalunya i es normalitzés el vincle amb l’Estat. La fotografia de la seva reaparició en la desfilada militar i la salutació amb Felip VI i Letizia dona compte que aquest és el nou camí que ha pres el Govern català. Però d’altra banda, la seva proposta de finançament singular pactada amb ERC genera anticossos en una bona part dels presidents autonòmics, la majoria d’ells del PP. No obstant, Illa no està disposat a deixar vacant cap fòrum, així que en el tradicional grupet amb els periodistes va defensar que es tracta d’un model "solidari" amb la resta de territoris.

Temes:

Govern PSOE