Milers de claus sonen contra la crisi de vivenda

La Delegació del Govern xifra en 22.000 els manifestants que hi va haver a Madrid

Manifestación en Barcelona por el derecho a una vivienda digna

Manifestación en Barcelona por el derecho a una vivienda digna / Marc Asensio Clupés

1
Es llegeix en minuts
HÉCTOR GONZÁLEZ

Entre 22.000, segons Delegació del Govern, i 150.000 persones, segons els convocants, es van manifestar ahir a Madrid per exigir solucions a la greu crisi habitacional que tensa la convivència a les ciutats. Convocats per 39 col·lectius socials i amb el suport de sindicats i partits polítics d’esquerra, els manifestants es van mobilitzar per protestar contra les creixents dificultats per accedir a una vivenda a la majoria de capitals d’Espanya.

Amb les mans alçades cap al cel fent sonar milers de claus i amb eslògans com "Què és això, què passa, que no tenim casa", "Els barris no es venen, es defensen" o "Rendista culpable, Govern responsable", una multitud variada i intergeneracional va recórrer el centre de Madrid evidenciant la transversalitat de la lluita pel dret a una vivenda digna. Una columna llarga i una mica desordenada, integrada per grups i manifestants de diferents signe polític i edats, es va desplaçar d’Atocha a Callao exhibint reivindicacions integrades en una protesta comuna.

L’organització va llegir el manifest de la mobilització, que recull les principals reivindicacions i propostes dels col·lectius. Començant per la dimissió de la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, a qui responsabilitzen de l’"absolut fracàs" de la llei de vivenda, els organitzadors van alçar la veu per una baixada generalitzada dels lloguers, la prohibició dels pisos turístics i "acabar amb l’estafa" dels lloguers temporals i per habitacions.

Una bretxa generacional

Notícies relacionades

Després de la varietat de discursos i reivindicacions proclamades ahir, es va imposar un denominador comú: la idea d’una creixent bretxa generacional en el problema d’accés a la vivenda. Joves i gran van alçar conjuntament la veu per assenyalar com, cada vegada més, s’eixampla la distància social entre propiertaris i inquilins. "Madrid s’ha convertit en una ciutat absolutament inhabitable", va lamentar Belén Sierra (31). "No pot ser que ens n’hàgim d’anar cada vegada més als afores, cada vegada de manera més precària, cada vegada a pisos pitjors, perquè no hi ha absolutament cap regulació", afegeix aquesta jove.

Impulsada pel Sindicat d’Inquilines i Inquilins de Madrid (Inquilinato), la marxa va comptar amb el suport de 39 organitzacions, entre les quals els sindicats CCOO i UGT i Afectades per la Hipoteca (PAH). A més, van mostrar el seu suport els partits polítics Podem, Esquerra Unida, Més Madrid i Sumar.

Temes:

Govern UGT CCOO