El perdó al procés

La fiscal demana indultar per malversació l’exlíder d’ERC si no se l’amnistia

El ministeri públic també proposa la mesura de gràcia per a Romeva, Turull i Bassa

La fiscal demana indultar per malversació l’exlíder d’ERC si no se l’amnistia
1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Tot i que havent-hi una amnistia pel mig una petició d’indult deixa de tenir sentit, la tinenta fiscal del Tribunal Suprem, Ángeles Sánchez Conde, va complir i va informar a favor de la concessió de la mesura de gràcia sol·licitada per un particular aliè al procediment per a l’expresident d’ERC Oriol Junqueras i els altres condemnats pel delicte de malversació de cabals, els exconsellers Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull, que continuen complint la pena d’inhabilitació que se’ls va imposar l’octubre del 2019. L’escrit diu que la seva condemna "ha generat una profunda convulsió en la societat catalana" que justifica l’amnistia.

Notícies relacionades

La petició d’indult està seguint la seva tramitació habitual pel Ministeri de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, i passa per obtenir l’opinió de la fiscalia i del tribunal sentenciador, la Sala Segona del Suprem, que es nega a aplicar l’amnistia al considerar que la malversació per la qual va condemnar es troba dins de les excepcions previstes en la mesura de gràcia.

En el seu escrit a favor de l’indult, Sánchez Conde insisteix que és partidària d’aplicar als condemnats l’amnistia, perquè considera que el seu article 1 inclou tota "responsabilitat penal, administrativa o comptable, executats en el marc de les consultes celebrades a Catalunya el 9 de novembre del 2024 i l’1 d’octubre del 2017". Però, en cas que no se li apliqués l’amnistia, la fiscal defensa que "la concessió de l’indult sembla pertinent a l’ésser excessiu que es continuï complint la pena d’inhabilitació".