El Govern central surt en tromba a desvincular-se de la xarxa corrupta

Els socialistes contraataquen els populars amb l’amenaça de denunciar contractes de la Xunta sota la presidència de Feijóo

El Govern central surt en tromba a desvincular-se de la xarxa corrupta
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’Executiu recorre a l’"i tu més" per deslegitimar la querella dels populars contra el PSOE per presumptes delictes relacionats amb el cas Koldo i contraposa la seva ràpida i contundent actuació davant la "condescendència" del PP davant casos de corrupció en les seves files. La portaveu del Govern central i ministra d’Educació i Esports, Pilar Alegría, va treure ahir tota l’artilleria contra el PP per tornar la pilota de les acusacions de corrupció, des del fet de mantenir una seu "pagada amb diner negre" fins que tinguin per davant "30 judicis pendents per corrupció", va assenyalar a Radiocable.

A la Moncloa limiten qualsevol implicació en la trama corrupta a l’exministre José Luis Ábalos i busquen marcar diverses diferències de com es va actuar en èpoques passades davant casos de corrupció. "Quan el Govern va tenir constància i coneixement va actuar amb contundència i determinació. Primer demanant-li l’acta [a José Luis Ábalos], que ho va rebutjar i per això va ser expulsat del grup socialista, i segon obrint-li un expedient d’expulsió" del partit. Unes decisions que es van prendre fa ara vuit mesos, quan va sortir a la llum la investigació sobre el cas Koldo. Amb tot, Alegría va desvincular el cas Koldo del cessament d’Ábalos del Govern.

El ministre de Transició Digital, Óscar López, va incidir en el mateix argument per negar qualsevol sospita sobre les activitats de l’exministre de Transports abans del mes de març. La remodelació del Govern en la qual es va prescindir d’Ábalos va ser "estrictament política", segons va respondre a Rac1. La vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va recordar que el Govern socialista va néixer "gràcies a una moció de censura" per la corrupció del PP i va assenyalar que l’Executiu ha sigut "taxatiu" en contra seu.

Ferraz també nega qualsevol indici o sospita prèvia sobre la participació d’Ábalos en la trama. En privat, fonts del partit expliquen que es realitzen de forma regular auditories i que res "va xiular" respecte a despeses excessives o activitats del que va ser número tres del PSOE, com a secretari d’Organització. "Ni un sol detall, ni una font ni una dada ni a qui entrega els diners. Exigim un mínim de rigor, també en el que es publica", explicava ahir la portaveu del PSOE, Esther Peña. Els socialistes desdenyen els números per a una possible moció de censura, que Vox ja ha anunciat que recolzaria encara amb la participació de Junts.

Peña va amenaçar de presentar una denúncia als jutjats contra els "contractes a familiars" d’Alberto Núñez Feijóo durant la seva etapa com a president de la Xunta de Galícia. Per a això es va basar en diferents informacions publicades en la premsa sobre "contractes trossejats" per suposadament "atorgar-los a empreses amigues" sense concurs públic.

Notícies relacionades

Sánchez replica

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va llançar ahir un missatge de fortalesa i confiança assegurant, sense referir-se en cap moment a aquest escàndol, que "res" el farà canviar de rumb fins a esgotar la legislatura el 2027. "Quan no es té res a oferir, el soroll i la polarització és l’únic que queda", va assenyalar des de Barcelona amb referència al PP . "Res ni ningú ens apartarà ni un mil·límetre d’aquest camí. Aquest és el meu compromís. L’any 2027, al final de la legislatura, Espanya serà un país millor que quan vam arribar al Govern", va insistir.