Junts s’obre a recolzar una moció de censura contra Sánchez i després rectifica

Borràs diu que no es pot descartar cap escenari, però Turull matisa després que una aliança amb el PP i Vox al Congrés "és una fantasia"

Junts s’obre a recolzar una moció de censura contra Sánchez i després rectifica
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts no vol que se’l situï com un soci més de Pedro Sánchez, però tampoc que s’especuli amb el seu suport a una moció de censura liderada pel PP i Vox. Un equilibri que no sempre s’aconsegueix. Després de la polèmica sorgida la setmana passada arran de les noves ramificacions que s’han conegut del cas Ábalos per l’informe de l’UCO, els populars han començat a moure fitxa i no descarten mirar de desbancar Sánchez presentant una moció de censura al Congrés dels Diputats, una operació que, per resultar exitosa, necessitaria el suport de l’extrema dreta i també del PNB o de Junts.

Fins ara s’havia descartat aquesta possibilitat per la incompatibilitat entre aquests partits, però la presidenta dels postconvergents, Laura Borràs, li va donar pàbul ahir assegurant en televisió que el seu partit no descarta cap escenari.

"No descartem absolutament res. Els nostres vots no poden ser donats per fets en cap cas", va dir la dirigent de Junts en una entrevista a La Mirada Crítica de Telecinco, per tot seguit acabar afegint: "Ens farem valer perquè es compleixin els acords firmats, sense descartar cap altre escenari". No obstant, poc després, fonts de la direcció del partit ja descaraven "del tot" aquesta possibilitat. "Una moció de censura amb el PP i Vox és una fantasia, vull deixar-ho clar des del primer minut", va afirmar a la tarda el secretari general del partit, Jordi Turull, en unes declaracions a la premsa a Sitges. Segons Turull, la intenció de Borràs era recordar que el partit no està "casat" amb el PSOE ni forma part de cap "bloc", per la qual cosa els seus vots no es poden donar per descomptats en les pròximes votacions, com per exemple en la negociació pressupostària. No obstant, va rebutjar per complet afegir-se a una moció de censura. "És un no com una casa", va afegir.

També Borràs va fer un aclariment de les seves pròpies paraules posteriorment en un missatge a les xarxes socials, en el qual va qualificar d’"absolutament fals" que hagi obert la porta a una moció de censura amb els populars. "Junts està on sempre: treballant per a Catalunya i fent complir els acords adquirits. Sense donar els vots per descomptats", va remarcar novament.

"Avís molt seriós"

De moment, els postconvergents mantenen la negociació amb el PSOE i esperen que es produeixi una nova reunió a Suïssa amb el mediador abans d’acabar aquest mes d’octubre. La reunió de setembre es va fer en un clima de màxima tensió entre les dues formacions i el partit de l’expresident Puigdemont ho va aprofitar per donar un "avís molt seriós" al Govern de Sánchez. El missatge va ser rebut pels socialistes, que van començar a fer alguns passos per redreçar la situació.

Notícies relacionades

Primer, van retirar de l’ordre del dia del Congrés la votació sobre el camí d’estabilitat, per continuar negociant amb Junts, i, poc després, van començar a reactivar les comissions d’investigació acordades per la investidura de Pedro Sánchez, la de l’operació Catalunya i la dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017, que ja han començat els seus treballs. Junts va percebre aquests gestos, però ja en aquell moment van alertar que no serien suficient.

Sobre la taula hi ha diverses qüestions encara pendents de resoldre, des de l’oficialitat del català a la Unió Europea i el traspàs de competències en immigració fins a l’aplicació completa de la llei d’amnistia i que aquesta serveixi realment per al cas concret de Puigdemont.