L’informe d’ERC sobre els cartells de Maragall situa Junqueras en la diana

L’exlíder del partit nega que conegués la polèmica abans que es fes pública, com sosté el document, que agreuja la seva guerra amb Rovira a un mes i mig per a les primàries

L’informe d’ERC sobre els cartells de Maragall situa Junqueras en la diana
4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La guerra total pel control d’ERC va viure ahir un nou episodi, aquesta vegada per la investigació interna que té oberta el partit per intentar aclarir qui va ser el responsable dels polèmics cartells del març del 2023 que es burlaven dels germans Maragall. Segons va informar RAC1 i va poder confirmar EL PERIÓDICO, l’informe intern assegura que Oriol Junqueras sabia que l’autoria dels cartells provenia de dins d’ERC –va ser un atac de falsa bandera– molt abans que ho publiquessin els mitjans de comunicació, cosa que l’expresident del partit sempre havia negat. Des de l’entorn de Junqueras posen en dubte la credibilitat de la investigació i asseguren que tot és fruit de la pugna interna per liderar el partit que es dirimirà en les primàries del 30 de novembre.

Des de la primavera passada tots els conflictes d’ERC s’expliquen pel divorci total entre Junqueras i l’actual secretària general, Marta Rovira. Aquest informe no és una excepció. El document que va transcendir ahir es va presentar internament davant els dirigents del partit el 12 de juliol i, tot i que ERC no l’ha publicat mai en la seva literalitat, ja llavors se’n va explicar a grans trets el contingut. Molt resumidament, la investigació situa com a principal ideòleg dels cartells l’excap de comunicació de l’organització Tolo Moya –considerat pròxim a Junqueras– i després assenyala en un paper secundari un militant de l’Anoia i els exestrategs del partit Sergi Sabrià i Marc Colomer, considerats pròxims a Rovira.

¿Quin és el problema, llavors? Doncs que el que es va donar a conèixer ahir és que l’informe recull que Junqueras estava al corrent de la polèmica des de molt abans del que ell havia admès fins ara. Per a una de les parts en conflicte, els roviristes, és la viva constatació que Junqueras menteix quan intenta desmarcar-se dels cartells explicant que ho va saber pels mitjans. Per als junqueristes, l’informe no només no té credibilitat, sinó que lamenten que surti ara per danyar la candidatura de l’exlíder.

Fonts de la candidatura de Junqueras no només defensen que l’informe no té "fonaments" i és un mer "relat polític" sense arguments "jurídics", sinó que asseguren que l’únic testimoni que sosté aquesta versió nociva per a Junqueras és "la declaració oral de Rovira". És a dir, que la investigació pren com a veraç les paraules de la secretària general sense aportar proves i sense haver citat a declarar el mateix Junqueras. "És a l’únic a qui no s’ha demanat la seva versió", al·leguen. La seva conclusió, doncs, és que és un míssil en la guerra que mantenen les dues faccions del partit. "És un informe de part des del principi", afirma una veu autoritzada del junquerisme.

Declaracions creuades

El conflicte entre les dues parts s’agreuja per les declaracions creuades que atien la polèmica. Per exemple, Tolo Moya va assegurar ahir que ell és només un cap de turc per "tapar" el veritable responsable, el rovirista Sabrià. A més, va defensar que s’han menystingut els seus drets com a militant perquè no li han deixat aportar més proves en la investigació i perquè no ha tingut mai accés a l’informe. En canvi, un dels afectats, Ernest Maragall –que ja no milita a ERC, però és de la facció rovirista–, ha assenyalat Moya com el culpable i ha assegurat que així l’hi va reconèixer en persona. A més, ha deixat anar la insinuació que l’entorn de Junqueras és al darrere del ninot penjat d’un pont que simulava ser el líder d’ERC i que va aparèixer a Sant Vicenç dels Horts el maig del 2019. Això també intenta vincular l’exlíder amb les campanyes de propaganda encoberta del partit. "L’origen [del ninot] no és Calàbria [la seu del partit] sinó Sant Vicenç dels Horts [el municipi de Junqueras]", va dir.

Notícies relacionades

La situació encara s’embolica més perquè l’informe que va transcendir ahir no és definitiu. Aquest document és el que ha fet el responsable de compliment de règim intern, Xavier Mombiela, però encara ha de rebre el vistiplau de la comissió de garanties del partit, que és qui exercirà de jutge i emetrà el veredicte final. És a dir, si dona per bo el document. Algunes fonts consultades per EL PERIÓDICO asseguren que aquesta comissió ha demanat que s’investigui més a fons la qüestió.

Amb tota aquesta polèmica en marxa, el partit va confirmar ahir les quatre precandidatures que aspiren a liderar la formació en les primàries del 30 de novembre. No hi va haver sorpreses i seran Foc Nou, Militància Decidim, Nova Esquerra Nacional i Recuperem ERC. Per passar de precandidatures a candidatures tindran fins al 15 novembre per presentar un mínim del 5% d’avals de la militància o, cosa que és el mateix, unes 400 firmes d’afiliats. Militància Decidim és la candidatura de Junqueras i Nova Esquerra Nacional la que agrupa els partidaris de Rovira. Les altres dues intenten proclamar-se com la veritable renovació que aconseguirà posar fi a aquesta guerra total.