Del laboratori al pacient: la Fundació "la Caixa" impulsa 29 projectes en biomedicina i salut

Del laboratori al pacient: la Fundació "la Caixa" impulsa 29 projectes en biomedicina i salut
2
Es llegeix en minuts

La Fundació "la Caixa" ha anunciat els guanyadors de la convocatòria 2024 del seu programa CaixaImpulse Innovació, una iniciativa que busca accelerar l’arribada al mercat d’innovacions biomèdiques i acostar-les als pacients que puguin beneficiar-se’n. D’entre més de 400 sol·licituds, l’entitat ha seleccionat 29 projectes procedents de centres d’investigació, hospitals i universitats d’Espanya i Portugal, als quals destinarà un total de 3,4 milions d’euros.

Els projectes guanyadors inclouen una àmplia gamma d’àrees, des del desenvolupament de fàrmacs activats amb llum per combatre el dolor crònic, fins a la creació de proves diagnòstiques precises i ràpides per a les encefalitis autoimmunes, passant per la validació d’eines per predir el risc genètic d’infart de miocardi i mort sobtada en joves, o el desenvolupament de mètodes no invasius per detectar el càncer d’endometri a partir de mostres d’orina.

Els projectes

Dels 29 projectes seleccionats, 12 pertanyen a l’àmbit de les teràpies, 9 al de diagnòstic, 7 a dispositius mèdics i 1 a salut digital. Quant al finançament, els projectes rebran entre 50.000 i 500.000 euros, depenent del seu grau de maduresa. Així, 16 han accedit a la fase 1 (fins a 50.000 euros), 11 a la fase 2 (fins a 150.000 euros) i 2 a la fase 3 (fins a 500.000 euros).

D’aquests projectes, 17 estan liderats per investigadors i investigadores de 14 centres d’investigació catalans, com l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), entre altres.

Formació i assessorament

Notícies relacionades

A més del suport econòmic, CaixaImpulse Innovació ofereix als investigadors un programa de formació i acompanyament per part d’experts internacionals en diferents àmbits de l’ecosistema de la innovació. Això inclou assessorament en àrees com la validació d’actius, la definició d’estratègies d’explotació i avaluació, i la preparació per presentar els projectes a possibles inversors. Segons Ignasi López, director de l’Àrea de Relacions amb Institucions d’Investigació i Salut de la Fundació "la Caixa", el resultat d’aquesta convocatòria reflecteix "l’abundància i l’excepcional qualitat dels projectes d’innovació en biomedicina i salut a Espanya i Portugal".

El 2015 la Fundació "la Caixa" va posar en marxa aquest programa de suport a la innovació i la transferència en biomedicina i salut. Des d’aleshores, l’entitat ha destinat 24,7 milions d’euros a donar suport a 231 projectes.