El número dos d’Interior amb Rajoy nega que existeixi l’operació Catalunya
LFrancisco Martínez es desmarca de l’espionatge a Podem / ’excap policial Eugenio Pino refusa contestar en una comissió "amb efectes polítics"

El número dos al Ministeri de l’Interior durant el Govern de Mariano Rajoy, com a secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, va ser l’encarregat d’inaugurar la nova comissió de l’operació Catalunya del Congrés. Potser per ser la quarta vegada que compareix a la Cambra baixa, Martínez va utilitzar un to molt respectuós per anar negant una a una les acusacions que li feien els diferents diputats, inclosa l’existència de la mateixa operació Catalunya, malgrat que havia anunciat la seva intenció de no declarar a l’estar imputat en diversos procediments a l’Audiència Nacional, entre els quals, l’operació Kitchen, en què la fiscalia demana per a ell 15 anys de presó.
El seu to va contrastar amb el del que era número dos de la Policia, Eugenio Pino, que va refusar contestar en "una comissió política amb efectes polítics". L’exdirector adjunt operatiu de la Policia va tenir una petita picabaralla amb un vell conegut, el diputat d’ERC Gabriel Rufián, i va estar a punt de perdre els nervis i fins i tot va amenaçar d’anar-se’n.
La primera a preguntar a Martínez va ser la líder de Podem, Ione Belarra. L’exsecretari d’Estat va negar que s’hagués fet cap espionatge als membres de la formació morada i va recriminar a la diputada que exerceixi l’acusació particular a l’Audiència Nacional i pretengui preguntar-li per aquests mateixos fets en una comissió parlamentària. També li va atribuir la filtració dels missatges intervinguts al seu telèfon en què el partit basa la seva querella i la utilització dels quals va prohibir el Jutjat Central d’Instrucció número 6, en què s’investiguen les clavegueres policials a través del cas Tàndem.
Notícies relacionadesA Jon Iñarritu, de Bildu, li va recriminar que utilitzés els àudios i apunts del principal imputat en aquesta causa, José Manuel Villarejo, i va negar que hagués participat en reunions contra l’independentisme, tot i que sí que va admetre haver estat "en les que podien posar en perill l’Estat de dret". I va negar l’existència de l’operació Catalunya, perquè les úniques investigacions que es van dur a terme contra independentistes, va assegurar, van ser relacionades amb corrupció.
El portaveu del PP, Rafael Hernando, que va enquadrar la comissió parlamentària en una "exigència" de l’expresident català Carles Puigdemont, va aprofitar la seva intervenció per donar l’oportunitat tant a Martínez com després a Pino de negar categòricament una "trama parapolicial" utilitzada contra l’independentisme i, en general, per a males pràctiques policials.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Impost sobre la renda Avís d’Hisenda: si cobres més de 32.500 euros, tingues en compte això en la teva declaració
- El Govern ultima la norma contra els "megacentres" de menors migrants
- ERC i els Comuns ja negocien amb Illa un altre suplement de crèdit
- El PSOE acota els atacs a Alegría a una estratègia d’"assetjament" de la dreta
- Montoro afirma que l’única operació Catalunya que coneix és el FLA
- Ábalos rebat al Suprem les tesis de l’UCO sobre les seves propietats