El PP sospesa recolzar les noves pensions si Sánchez no pacta canvis amb els seus socis

L’Executiu no té assegurats els vots dels seus aliats a la reforma de la jubilació parcial i activa que va acordar amb la patronal i els sindicats

El PP sospesa recolzar les noves pensions si Sánchez no pacta canvis amb els seus socis
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PP votarà a favor de l’última reforma de les pensions del Govern central si aquest no introdueix canvis que li exigeixin els seus socis d’investidura i es valida al Congrés tal com es coneix en aquests moments el text pactat amb patronal i sindicats. Segons fonts de la direcció del partit conservador, Alberto Núñez Feijóo veu amb bons ulls donar els seus vots per tramitar el projecte de llei, que inclou novetats en matèria de jubilació parcial i activa, entre d’altres, perquè són mesures que sorgeixen amb l’aval unànime del "diàleg social". No obstant, per ara l’Executiu no té assegurats els habituals suports dels seus socis (ERC, Junts, PNB...), per la qual cosa el recolzament del PP pot ser clau.

El partit conservador aplica en aquesta qüestió un criteri diferent del que va aplicar amb la reforma laboral del 2021. Llavors, amb Pablo Casado al capdavant de la formació, el text de l’Executiu va ser acordat prèviament amb patronal i sindicats (que van demanar que no se’n toqués ni una "coma"), però el PP va decidir votar-hi en contra, i deixar l’aprovació a punt del fracàs. Finalment, la norma va tirar endavant gràcies als populars, concretament a un dels seus diputats, Alberto Casero, que es va equivocar i hi va votar favorablement. En cas de no haver-ho fet, la norma hauria sigut invalidada.

Mà estesa

El passat 18 de setembre el president del Govern central, Pedro Sánchez, va escenificar als jardins de la Moncloa el seu, de moment, últim paquet de reformes en matèria de pensions. El pacte ja es va tancar amb els agents socials el 31 de juliol, després de set mesos de negociacions, i pretén introduir canvis en matèries com la jubilació parcial o l’activa. Part d’aquest acord el pot tirar endavant el Govern via reglaments i ordres ministerials, però una altra part necessitarà una majoria parlamentària i aquí és on el PP allarga la seva mà a Sánchez.

Notícies relacionades

La coalició, malgrat que fa dos mesos i mig que va tancar l’acord amb els agents socials i un mes que el va teatralitzar en públic, encara no ha remès el text a les Corts. La debilitat parlamentària del PSOE aquesta legislatura li ha fet ja retirar algunes iniciatives del Congrés abans de perdre votacions. A més, les últimes informacions sobre la trama Koldo, que afecten l’exministre José Luis Ábalos, han elevat encara més la temperatura dels debats al Congrés, com es comprovarà avui mateix en la sessió de control al Govern. En l’última reunió de la comissió del Pacte de Toledo, celebrada el 12 de setembre, els socis d’investidura de Sánchez van marcar distàncies amb l’Executiu. Molestos alguns d’ells amb part del contingut pactat entre la ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, i els agents socials i deixant en l’aire el seu suport a la reforma.

Un dels elements que més rebuig va generar entre els grups que van recolzar Sánchez en la seva investidura va ser el relatiu al rol de les mútues en les revisions mèdiques. Patronal i sindicats van donar el seu aval al fet que aquestes entitats col·laboradores de la Seguretat Social poguessin assumir les proves mèdiques i el tractament de treballadors que tinguessin un accident traumatològic en el seu temps lliure. La intenció de l’acord era accelerar els tractaments en aquells casos en els quals la sanitat pública estigués saturada, per així agilitzar la reincorporació del treballador al seu lloc de treball. I el que es va pactar és considerat massa per alguns, que no voldrien cap intervenció de les mútues en els processos de recuperació, o massa pocs per d’altres, que voldrien que els metges d’aquestes entitats poguessin donar altes i baixes. Precisament aquest punt no serà un dels que hauran de superar el tràmit parlamentari, ja que la intenció del Govern és aprovar-lo via reglament i això no necessita del seu pas pel Congrés.