Zaplana, condemnat a 10 anys de presó pel cobrament de comissions

Es va beneficiar com a president valencià de la privatització de les ITV i del Pla Eòlic / El PP recorda que "fa 16 anys que no està en política activa"

Zaplana, condemnat a 10 anys de presó pel cobrament de comissions
1
Es llegeix en minuts
LAURA BALLESTER / PILAR SANTOS

La secció quarta de l’Audiència de València va condemnar ahir l’expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana a deu anys i cinc mesos de presó i al pagament d’una multa de 25 milions d’euros pel cobrament de comissions arran de l’adjudicació dels contractes de les inspeccions tècniques de vehicles (ITV), privatitzades per ell i rescatades pel Botànic, i del Pla Eòlic. L’expresident és condemnat per prevaricació, falsedat, suborn i blanqueig.

La sentència, que absol la secretària de Zaplana, Mitsouko Henríquez, i que es dona a conèixer cinc mesos després que hagi acabat el judici, condemna l’excap de gabinet de Zaplana, Juan Francisco García; el seu amic i testaferro confés, Joaquín Barceló Pachano; i els empresaris Vicente i José Cotino Escrivá després de la confessió dels fets dels quatre acusats davant la Fiscalia Anticorrupció.

Vicente i José Cotino són germans i nebots de l’expresident de les Corts valencianes Juan Cotino, a qui també es va arribar a investigar en aquesta causa, però que va morir el 15 d’abril del 2020, mentre estava sent jutjat per les comissions que la trama Gürtel va cobrar del contracte per retransmetre la visita del Papa amb l’extinta Canal 9. La sentència posa fi a una etapa de la política valenciana en la qual el zaplanisme ho va inundar tot.

El PP va dir ahir que respecta la decisió de l’Audiència Provincial de València. "Puc dir que davant l’actitud que prenen d’altres, el PP sempre ha acceptat les resolucions judicials, que no és ferma. Aquest cas és de fa prop de 20 anys i en fa 16 que no està en la política activa", va dir Ana Alós, vicesecretària de l’àrea social dels populars.

Notícies relacionades

Recurs al Suprem

Zaplana va mostrar en un breu comunicat la seva "decepció per haver sigut condemnat per unes proves basades en pactes i acords opacs i sense cap evidència objectiva sobre la participació en els fets" que se li imputaven. La sentència no és ferma i pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem en cassació. Un dret que Zaplana ja anuncia que exercirà. "Continuo confiant en la justícia i tinc la certesa que tard o d’hora es reconeixerà que les acusacions són infundades".

Temes:

ITV Canal 9 Arran