Anticorrupció demana la imputació d’Ábalos en el cas Koldo

La fiscalia informa el jutge perquè elevi una exposició raonada al Suprem pels indicis de l’informe de la Guàrdia Civil

José Luis Ábalos, ara diputat del Grup Mixt, la setmana passada en un ple al Congrés dels Diputats.   | SERGIO PÉREZ / EFE

José Luis Ábalos, ara diputat del Grup Mixt, la setmana passada en un ple al Congrés dels Diputats. | SERGIO PÉREZ / EFE

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

La Fiscalia Anticorrupció considera que en el cas Koldo hi ha prou indicis perquè s’investigui l’exministre José Luis Ábalos pels delictes de suborn, tràfic d’influències i organització criminal, després de l’últim informe de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil aportat a la causa, en el qual es descriuen els presumptes favors que l’exministre de Transports hauria prestat a la trama a canvi, per exemple, de disfrutar d’un xalet.

Per això, el ministeri públic ha informat el jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno a favor que elevi una exposició raonada, ja que al ser diputat únicament la Sala Segona de l’alt tribunal pot investigar-lo i, en el seu cas, jutjar-lo. Tot just haver conegut l’informe de l’institut armat, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 2 va fer el primer pas en aquest sentit al sol·licitar al Congrés que li acredités que Ábalos compta amb un escó a la Cambra baixa.

La contundència de l’informe de la Guàrdia Civil és tal que no hi ha dubtes que el magistrat acabarà elevant una exposició raonada per elevar al Suprem els indicis contra l’exministre més enllà de quan es produirà. L’informe li atribueix un paper "rellevant i de responsabilitat" en la seva relació amb la trama Koldo a través del seu assessor Koldo García i d’aquest amb el comissionista Víctor de Aldama, el que suposa també amb "l’organització criminal dinamitzada per aquest últim".

Contactes amb Veneçuela

Una organització que supera amb escreix el negoci de la venda de mascaretes durant la pandèmia a què al principi es va reduir el cas Koldo. L’informe de l’UCO de la Guàrdia Civil apunta que l’exministre de Transports es va reunir amb la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez, perquè així ho va voler Aldama pels negocis empresarials que mantenia amb el país llatinoamericà.

Els missatges telefònics intervinguts porten els investigadors de la Guàrdia Civil a afirmar que l’aconseguidor i presumpte cap de la trama, Víctor de Aldama, "es va valer de la seva relació amb l’exministre de Transports José Luis Ábalos i del seu assessor Koldo García Izaguirre" per "influir en la concessió final del rescat de l’aerolínia Air Europa" per part del Govern de Sánchez.

Notícies relacionades

D’altra banda, Ábalos finalment ha rebutjat insistir davant la Sala Penal de l’Audiència perquè el jutge Moreno el deixés ser part del procediment en qualitat de perjudicat.

En aquest recurs, l’exministre socialista reclamava també que es permetés l’aportació de la pericial amb la qual pretén combatre les conclusions de l’informe d’auditoria impulsat pel seu predecessor, Óscar Puente, que considera que són "tendencioses". Aquest informe apunta a irregularitats en els dos contractes amb la firma Soluciones de Gestión per a la compra de 13 milions de mascaretes per un valor de 32,5 milions d’euros al començament de la pandèmia.