Illa aposta per quadruplicar els recursos de l’Agència Tributària

El president anuncia que "aviat" hi haurà avenços en el finançament i critica a Junts que flirtegi amb una moció contra Sánchez

Illa aposta per quadruplicar els recursos de l’Agència Tributària
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

En el Govern no amaguen la seva satisfacció sobre com va ser el debat de política general de la setmana passada, un primer round al Parlament del qual Salvador Illa va sortir sense haver patit cap revés després de negociar hàbilment les votacions amb ERC i amb els Comuns. I aquesta seguretat amb el camí traçat de la mà dels seus socis prioritaris és la que va tornar a exhibir ahir en la que va ser la seva primera sessió de control en aquesta legislatura. Sense embuts, va anunciar mirant directament al grup d’ERC que "aviat" hi haurà avenços en la carpeta de finançament singular i ratificant que aquests brots tindran a veure amb l’increment de recursos de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), que va posar èmfasi que s’han de "multiplicar per quatre".

El president ve de dies relacionant-se amb el rei Felip VI, especialment dissabte a la desfilada militar pel 12-O, cosa que fa arrufar les celles als partits independentistes; però també de defensar un finançament just per a Catalunya envoltat de presidents autonòmics del PP i de posar els fonaments del pla de vivenda. Un aperitiu de l’estratègia que pensa desplegar en els pròxims mesos i que té per objectiu prioritari l’aprovació dels pressupostos del 2025, les negociacions dels quals es reprenen aquesta setmana.

Preguntat pels republicans sobre quins passos ha fet en aquestes últimes setmanes per donar compliment a aquest pacte perquè la Generalitat recapti el 100% dels impostos, el president va respondre que la consellera d’Economia, Alícia Romero, hi està treballant i que així es reflectirà en els comptes malgrat que augmentar els recursos de l’ATC és tot un "repte tècnic".

Pugna en l’oposició

Notícies relacionades

El pols entre ERC i Junts per aquest assumpte també va emergir, ara tots dos en l’oposició. El president dels republicans a la Cambra, Josep Maria Jové, va recordar que fa falta una "majoria política sòlida" per defensar la sobirania fiscal i va titllar de "maniqueisme" i de tenir "poc sentit patriòtic" amenaçar de bloquejar la proposta només perquè els postconvergents no han protagonitzat aquesta negociació.

Atès el flanc d’ERC, Illa va acontentar també els Comuns comprometent-se al fet que el règim sancionador per a qui se salti els límits dels lloguers fixats per llei s’aprovarà tan ràpidament com sigui possible després que Jéssica Albiach li advertís que no recolzaran uns comptes que no tinguin com a prioritat el dret a la vivenda.