El Suprem imputa el fiscal general per la revelació de dades del nòvio d’Ayuso

García Ortiz rebutja dimitir per preservar la «independència» de la institució / L’alt tribunal decideix per unanimitat assumir també les indagacions sobre la fiscal en cap provincial de Madrid

El Suprem imputa el fiscal general per la revelació de dades del nòvio d’Ayuso
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

El Tribunal Suprem va decidir ahir per unanimitat obrir una causa al fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, per presumpta revelació de secrets en la difusió d’informació sobre el procediment per frau fiscal seguit contra Alberto González Amador, parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. La Sala Segona s’ha pres el seu temps per estudiar l’exposició raonada que el jutge del Tribunal Superior de Justícia de Madrid Francisco Goyena li va remetre al juliol, però finalment ha decidit fer-la seva i imputar-lo.

L’alt tribunal també ha acordat assumir la investigació relativa a la fiscal en cap provincial de Madrid, Pilar Rodríguez, per determinar si tots dos van revelar dades que no eren conegudes sobre l’oferta de la defensa de l’empresari d’assumir els delictes fiscals que s’imputaven i això li va generar indefensió.

Causes connectades

La sala, formada per Manuel Marchena, com a president, i els magistrats Juan Ramón Berdugo, Antonio del Moral, Susana Polo i Carmen Lamela, considera que, tot i que Rodríguez no sigui aforada davant l’alt tribunal, va ser qui va enviar al fiscal general les dades per a l’elaboració de la nota informativa que es va difondre. Per això els dos comportaments guarden una connexió inescindible que impedeix la incoació de causes separades. L’instructor del procediment serà Ángel Hurtado.

La interlocutòria recull que tant de l’exposició raonada remesa pel TSJM com de les querelles presentades contra la fiscal en cap i el fiscal que va interposar la denúncia inicial contra l’empresari, per delictes fiscals i falsedat en document mercantil, "es desprèn la imputació" de García Ortiz i de Rodríguez per "un delicte de revelació de secrets, com a conseqüència de la divulgació d’una nota informativa amb capçalera de la Fiscalia Provincial el 14 de març, en la qual es detallava la cronologia de les diligències penals d’investigació relatives" a Alberto González Amador. L’alt tribunal explica que l’objecte del procediment és determinar si aquesta conducta pot subsumir-se a l’article 417 del Codi Penal, que castiga l’autoritat o funcionari públic que revelés secrets o informacions dels quals tingui coneixement per raó d’ofici o càrrec i que no hagin de ser divulgats. A continuació, prossegueix, s’ha d’analitzar si es va produir tal revelació, és a dir, si es va posar en coneixement d’un tercer, el que aquest no coneixia prèviament i no estava legitimat per conèixer. La resolució en aquest punt transcriu primer el contingut de la nota en qüestió, i assenyala que d’aquesta "es desprèn que, aparentment, no hi ha informació indegudament revelada, davant el coneixement públic dels fets, però de la instrucció de la causa practicada pel TSJ i, en concret, de la declaració del fiscal de Delictes Econòmics, que portava l’assumpte, Julián Salto, es desprèn que hores abans de la nota de premsa", els correus que va creuar amb el lletrat del particular "van ser revelats, estant els mateixos en poder del fiscal general de l’Estat i de la fiscal cap provincial".

Els fiscals, en contra

Notícies relacionades

Álvaro García Ortiz va afirmar ahir que seguirà al capdavant de la institució. "És el menys costós i més prudent per a la institució a mitjà i llarg termini" i fer-ho "reforça la independència de la fiscalia espanyola", va afirmar.

No opinen igual altres fiscals. "Mantenir un fiscal general de l’Estat amb la condició d’investigat com a possible responsable d’un delicte és deteriorar greument el nostre Estat de Dret". Així es pronuncia l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF). La "imputació" del fiscal, conferint-li la condició d’investigat en un procés penal en el qual se’l considera possible responsable de la comissió d’un delicte, segons el parer de l’APIF, "dona lloc a la pèrdua de la consideració de jurista de reconegut prestigi" que exigeix l’Estatut del Ministeri Fiscal, afegeixen.