El cas Koldo

Aldama rebia els diners de les comissions a la República Dominicana

Anticorrupció afirma que el comissionista de la trama es desplaçava a tercers països per recollir les quantitats dels seus socis veneçolans

Les aportacions es recollien com a «despeses fixes» que solien ser de 10.000 euros mensuals

Aldama rebia els diners de les comissions a la República Dominicana
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

La necessitat que tenia el comissionista Víctor de Aldama de "continuar alimentant la màquina" dels pagaments en efectiu a Koldo García, exassessor de l’exministre José Luis Ábalos, el va obligar en ocasions a desplaçar-se a tercers països, com la República Dominicana, per rebre dels seus socis veneçolans els diners necessaris. Així ho assenyala la Fiscalia Anticorrupció a l’informe en el qual sol·licita al jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno que remeti al Tribunal Suprem els indicis que la Guàrdia Civil ha trobat i que sustenten una possible imputació de l’actual diputat socialista.

Segons l’informe, a què ha tingut accés aquest diari, entre setembre del 2021 i el mateix mes del 2022 les entregues de diners es materialitzaven a través del germà de Koldo, el també investigat Joseba García. Aquest es reunia amb algun dels treballadors de les societats d’Aldama o el mateix empresari, que va arribar en ocasions a desplaçar-se a la República Dominicana per rebre els pagaments.

Les aportacions, segons la informació que han obtingut els investigadors, eren recollides "com a despeses fixes" a les anotacions trobades als dispositius electrònics d’Aldama i arribaven de forma habitual als 10.000 euros mensuals. Tenien, a més, correspondència amb les anotacions de Koldo, que sota el títol "ingressos" va ressenyar dos pagaments en metàl·lic el 23 de gener i 8 de març, sense concretar l’any.

D’entre les converses trobades en les evidències digitals, l’informe del ministeri públic destaca la que va tenir lloc l’1 de juny del 2020, entre Aldama i Jorge Andrés Giménez Ochoa, actual president de la Federació Veneçolana de Futbol i a qui els investigadors qualifiquen com "una persona de la confiança de la vicepresidenta executiva de Veneçuela, Delcy Rodríguez".

És a aquest empresari a qui el considerat capitost de la presumpta organització corrupta li demanava diners per "continuar alimentant la màquina", remarca la fiscalia al seu informe, "referint-se a Ábalos" com "el cap".

La importància d’aquest missatge rau en el fet que confirmaria que el flux econòmic que Aldama espera del seu soci veneçolà té "directa vinculació" amb algun contracte provinent de l’Administració, que en aquells moments seria el milionari negoci de les mascaretes que va obtenir l’empresa Soluciones de Gestión. A més, es dedueix que per a la consecució exitosa dels negocis d’Aldama en Transports s’havien de pagar diners en efectiu, utilitzant l’eufemisme oli: "No tinc dubte que paguen, però la màquina necessita oli".

Una relació "privilegiada"

Notícies relacionades

D’altra banda, la Fiscalia Anticorrupció incideix que Aldama, en el temps en què Ábalos va estar al capdavant del ministeri, "va mantenir amb aquest i amb el que va ser el seu assessor una relació privilegiada que li va reportar notables beneficis econòmics" i que els va ser retribuïda. És a dir, hi havia "una relació causa-efecte entre aquestes actuacions i la recurrència de pagaments en efectiu a Koldo".

La relació entre l’empresari i el primer escorta i després assessor ministerial es remunta a octubre del 2018, ja que ha identificat la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que ja en aquesta època era el mateix Koldo qui es reunia amb Aldama. Se cita, concretament, una anotació del 18 d’octubre del 2019 de l’empresari on sembla reflectir un desglossament de despeses entre les quals hi ha Grandu 11500, "data en la qual s’iniciarien els pagaments amb caràcter recurrent" i per als quals "Aldama va haver de buscar recursos, tal com es reflecteix a l’informe policial", defensa Anticorrupció al text remès al jutge.