Terratrèmol en el ministeri públic

El Consell Fiscal demana la dimissió de García Ortiz mentre la cúpula el recolza

El fiscal general defensa la seva continuïtat davant els seus col·legues després de ser imputat pel Suprem per revelació de secrets 

Afirma que és l’alt tribunal el que ha de provar la seva culpabilitat

El Consell Fiscal demana la dimissió de García Ortiz mentre la cúpula el recolza
4
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

El fiscal general de l’Estat va defensar ahir la seva continuïtat en el càrrec en dues incòmodes reunions en les quals un sector de la carrera li "va aconsellar reflexionar" sobre una possible sortida després de ser imputat pel Tribunal Suprem per un presumpte delicte de revelació de secrets. A les 9.30 hores es va reunir la Junta de Fiscals de Sala i de la trentena d’alts funcionaris que integren la cúpula de la carrera una tercera part van intervenir en favor de la sortida de García Ortiz, mentre que la majoria li va oferir el seu suport. Hores més tard es va reunir el Consell Fiscal, òrgan consultiu amb alguns membres elegits pels mateixos fiscals, que es va mostrar majoritàriament a favor de la dimissió.

En la Junta una majoria de membres pertanyen a la Unió Progressista de Fiscals, de la qual García Ortiz va arribar a ser portaveu, i alguns d’ells van defensar la seva permanència i les decisions adoptades entorn de la difusió d’una nota amb la qual es miraven de frenar informacions falses sobre el pacte amb el qual la parella de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, buscava evitar un judici per frau fiscal. En la reunió van parlar una vintena de fiscals i no es va sotmetre a votació el futur del fiscal general, que va convocar aquest òrgan assessor per explicar-se.

Provar la seva culpabilitat

En les dues reunions va intervenir García Ortiz, defensant durant 15 minuts que ell no ha de demostrar, en tot cas, la seva innocència, sinó que és l’alt tribunal el que ha de provar la seva culpabilitat, postura en la qual va estar avalat de manera majoritària per diversos membres de la Junta de Fiscals. Entre ells, tres pesos pesants, el cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón; la tinenta fiscal del Suprem, María Ángeles Sánchez-Conde, i el màxim responsable de la Fiscalia en el Tribunal Constitucional, Pedro Crespo. En aquesta posició també es va expressar l’ex fiscal general María José Segarra, actualment davant la Fiscalia de Discapacitat i Gent Gran.

Per contra, altres intervencions van ser més dures per a García Ortiz, que després de conèixer la decisió del Suprem va respondre mitjançant un comunicat que continuarà en el càrrec per estar convençut que "és l’opció menys costosa i més prudent per a la institució a mitjà i llarg termini, i que en realitat reforça la independència de la fiscalia". En aquest sector més crític amb el fiscal general hi va haver els quatre fiscals del procés –Javier Zaragoza, Jaime Moreno, Fidel Cadena i Consuelo Madrigal–, a més de l’exmagistrat del Tribunal Constitucional Antonio Narváez; la fiscal de sala de Delictes Informàtics, Elvira Tejada; José Javier Huete (de Menors), i José Miguel de la Rosa.

En la reunió del Consell feta a partir de les 16.00 hores el resultat va ser diferent. La majoria va demanar al fiscal general que "reconsideri" la seva decisió inicial i abandoni el càrrec al creure que és el millor per al ministeri públic.

Tant els sis vocals de la majoritària Associació de Fiscals com el que representa l’Associació Professional i Independent de Fiscals van demanar a García Ortiz que dimiteixi. No obstant, García Ortiz va rebre el suport dels dos vocals de la Unió Progressista de Fiscals (UPF) i de les dues vocals nades: la tinenta fiscal María Ángeles Sánchez-Conde i la fiscal inspectora María Antonia Sanz Gaite.

Els vocals de la UPF van emetre posteriorment un comunicat en el qual expressen que "raons d’índole moral, institucional i el mateix contingut de la resolució judicial" del Suprem sustenten el seu suport al fiscal general. Segons el seu parer, "l’única raó per la qual es va elevar l’exposició raonada al Tribunal Suprem ha quedat lliure de tot dubte". En aquest sentit, indiquen que, si "la nota explicativa de la Fiscalia General de l’Estat no va revelar cap secret perquè estava ja tot publicat, no existeix, per tant, cap aparença delictiva".

Notícies relacionades

"Hi havia un fiscal dels que anomenem de trinxera en el punt de mira, i tant la fiscal en cap de Madrid com el FGE li van donar suport amb tal fermesa que avui és lliure de tota investigació. Que fàcil hauria sigut abandonar-lo a la seva sort. La nostra admiració a tots dos per la seva iniciativa", destaquen, en al·lusió a Julián Salto.

L’associació majoritària també va emetre el seu propi comunicat, en el qual asseguren: "La decisió del fiscal general de continuar en el càrrec posa en entredit la credibilitat de l’actuació de tots els membres de la carrera, molt més enllà del marc d’aquest procés, per efecte dels principis de dependència jeràrquica i unitat d’actuació". Els vocals de l’Associació de Fiscals afegeixen que els resulta absolutament inassumible "l’impacte que produeix dins i fora de les nostres fronteres la imatge d’un ministeri fiscal dirigit per un fiscal general de l’Estat imputat pel Tribunal Suprem. Per tant, no hi pot haver una conseqüència més costosa per al ministeri fiscal que sostenir el progressiu deteriorament de la institució, de la qual pretén continuar ostentant la direcció superior i representació malgrat la seva condició d’investigat".