La fiscalia assegura que Ábalos "avalava" tots els passos de Koldo

El ministeri públic creu "difícil" entendre l’operativa de l’exassessor de l’exministre de Transports sense la participació d’aquest

La fiscalia assegura que Ábalos "avalava" tots els passos de Koldo

Manuel Bruque /Efe

1
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

La Fiscalia Anticorrupció considera que l’exministre de Transports José Luis Ábalos va ser el màxim responsable dels contractes per comprar mascaretes en la trama Koldo, i per això demana en un escrit dirigit al Tribunal Suprem que s’imputi l’ara diputat del Grup Mixt.

No obstant, al contrari de les conclusions plasmades per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, que assegura que el comissionista Víctor Aldama "es va valer de la seva relació amb l’exministre de Transports José Luis Ábalos i del seu assessor Koldo García Izaguirre" per "influir en la concessió final del rescat d’Air Europa" per part del Govern de Pedro Sánchez; el Ministeri Públic afirma que "de l’exposat" pels agents en el seu ofici "no s’evidencia un paper determinant" de l’exministre en el rescat d’Air Europa.

Però en el cas del pelotazo de les mascaretes, el fiscal del cas evidencia que "totes les actuacions realitzades per Koldo García Izaguirre al ministeri per a l’adjudicació dels contractes a Soluciones de Gestión es desenvolupessin amb èxit, estava avalada pel ministre, José Luis Ábalos". Per al Ministeri Públic "resulta difícil entendre l’operativa desenvolupada per Koldo García –exassessor de l’exministre– i Víctor de Aldama sense la participació" d’Ábalos.

Així mateix, Anticorrupció destaca que la Guàrdia Civil ha localitzat una comunicació enviada per Koldo a Aldama en la qual transmet ordres de l’exministre: "El que sigui, em diu Jose, però que estiguin les mascaretes".

"Una figura grisa"

Notícies relacionades

Quant a la connexió d’Aldama amb el denominat per l’UCO de la Guàrdia Civil com a "binomi Ábalos-Koldo", el Ministeri Fiscal revela que l’exsecretari general de Ports Álvaro Sánchez Manzanares va reconèixer en la seva declaració que va enviar documentació al comissionista "per indicació de Koldo que li deia ‘ens està ajudant molt’", i que considerava Aldama més part del ministeri que de l’empresa, al mateix temps que era al costat de Koldo en les trucades: era una figura grisa que no soc capaç de dilucidar, negociava avions com habilitat pel ministre", va declarar.

I sobre la presència d’Aldama al ministeri, prossegueix Anticorrupció, "hi ha nombrosos testimonis". Un d’aquests va ser el de l’expresidenta d’ADIF Isabel Pardo de Vera Posada, que va declarar que es va trobar "amb ell en nombroses ocasiones, quan anava al seu despatx setmanal amb el ministre".