Els pressupostos catalans

Govern i Comuns acorden una taula d’habitatge per pactar els comptes

El grup d’Albiach demana, més enllà de la via del crèdit, més recursos per facilitar pisos

Govern i Comuns acorden una taula d’habitatge per pactar els comptes
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

"No donarem suport a uns pressupostos que no tinguin com a prioritat l’habitatge", va advertir dimecres passat la presidenta dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, durant la primera sessió de control al president Salvador Illa al Parlament. Vint-i-quatre hores més tard, després de reprendre de nou la negociació dels pressupostos del 2025 en una reunió ahir a la tarda, la consellera d’Economia, Alícia Romero, va acordar amb els Comuns que es crearà una taula específica sobre habitatge per abordar què s’inclou en els pròxims comptes de tot el que estava inclòs en el pacte per a la investidura.

Les dues parts van tornar a citar-se després del parèntesi del debat de política general i del pla d’habitatge anunciat pel president aquesta mateixa setmana. Mentre que la interlocució amb ERC s’alenteix a l’espera que resolguin les primàries per escollir un nou líder, el Govern mira almenys d’encarrilar els comptes amb el partit d’Albiach, que busca posar segell propi a unes polítiques, les d’habitatge, que Illa mira de situar al centre de la seva agenda. Aquesta mateixa setmana, el Govern ha detallat el pla de 1.100 milions d’inversió anual durant els quatre anys de legislatura amb una línia especial de crèdit a través de l’Institut Català de Finances (ICF) per ajudar joves a finançar pisos de segona mà.

El paper de l’Incasòl

Per als Comuns, cal aprofundir en l’impuls al sostre accessible amb els recursos propis de la Generalitat a través de l’Incasòl, i no només per la via del crèdit, de manera que han demanat que els programes d’habitatge creixin respecte als anys 2023 i el previst en els comptes fallits del 2024. Construir i finançar, venen a dir els Comuns, està bé –el que s’ha acordat són 50.000 vivendes assequibles en sis anys–; però recorden a Illa que segons el que havien acordat per a la seva investidura hi ha 15.000 pisos que ha d’assumir l’empresa pública de promoció de pisos.

Notícies relacionades

La taula que es crearà, en què haurà de participar la conselleria de Territori, Transició Ecològica i Habitatge, Sílvia Paneque, haurà de servir per entrar en concrecions i tindrà el seu propi mètode de treball, mentre que Govern i Comuns continuaran abordant la resta de carpetes dels pressupostos. A més de la via de construir per augmentar el parc públic d’habitatge, el grup d’Albiach també demana regular per posar límit al negoci que es fa amb els lloguers i els pisos turístics.

En la reunió mantinguda el 25 de setembre, avançada també per aquest diari, el partit d’Albiach va instar a accelerar el règim sancionador per als que se saltin els límits de preus fixats per llei, proposta que el mateix Illa s’ha fet seva i en la qual el Govern està treballant perquè estigui a punt abans de final d’any, en paral·lel a la nova via de regulació dels lloguers de temporada que esperen que lideri el Govern de Pedro Sánchez. Una altra de les matèries sensibles en una negociació de pressupostos és la fiscalitat, flanc en què els Comuns asseguren que tant la música com la lletra "sonen bé" perquè el Govern està obert a augmentar la taxa turística perquè el que es recapti no només s’inverteixi en promoció com a destí, sinó també en polítiques d’habitatge.