Congrés

Les investigacions sobre Pegasus i l’operació Catalunya es fusionaran

El PSOE pacta amb ERC i Junts unificar les dues comissions i ampliar els treballs un any més, en comptes dels sis mesos habituals

Les investigacions sobre Pegasus i l’operació Catalunya es fusionaran

ACN

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

En vista de la fràgil majoria que sustenta el Govern, el PSOE continua forjant acords amb els seus aliats per intentar mantenir unit el bloc de la investidura. Els socialistes han pactat amb ERC i amb Junts fusionar la comissió d’investigació sobre l’espionatge a polítics amb Pegasus amb la comissió sobre l’operació Catalunya, que va arrencar aquesta setmana, per no dispersar el focus, segons fonts coneixedores de la negociació. La intenció de les tres formacions és ampliar els treballs d’aquest últim òrgan un any més, en comptes dels sis mesos que s’acostuma a fer, per citar tots els compareixents.

Notícies relacionades

L’estiu del 2023, com a pagament per recolzar Francina Armengol com a presidenta del Congrés, ERC i Junts van exigir al PSOE la posada en marxa de tres comissions. Els postconvergents van sol·licitar indagar sobre l’operació Catalunya i sobre els atemptats del 17 d’agost del 2017 a la Rambla i Cambrils. En un gest per bastir ponts amb Junts de cara a l’aprovació del sostre de despesa i els Pressupostos, els socialistes van activar les dues comissions el mes passat.

ERC, per la seva banda, va demanar iniciar una investigació a la Cambra Baixa sobre "l’espionatge i intromissió a la privacitat i intimitat, a través del malware Pegasus i Candiru, a líders polítics, activistes, advocats, periodistes, institucions i els seus familiars i pròxims". Aquesta comissió, aprovada el desembre del 2023, encara segueix inactiva, de manera que el PSOE ha acordat derivar aquesta investigació a la comissió sobre l’operació Catalunya.