Xavier Godàs: "Si el PSC i el PSOE no compleixen els pactes, cauran governs"

Vilassar de Dalt, 1969. Sociòleg, exdirector general a la Conselleria de Drets Socials i exalcalde de la seva localitat natal. Lidera Nova Esquerra Nacional, una de les quatre candidatures que es disputen el lideratge d’ERC en les primàries que se celebraran durant el congrés del pròxim 30 de novembre. Es bat amb Oriol Junqueras per la presidència del partit.

«No som partidaris d’entrar en el govern de Barcelona ni en la Generalitat»

Xavier Godàs: "Si el PSC i el PSOE no compleixen els pactes, cauran governs"
3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa setmanes que recorre les agrupacions d’ERC. ¿Com veu la militància l’enfrontament entre Rovira i Junqueras?

Hi ha preocupació per la situació que es viu al partit i ens demanen un debat sincer en el terreny de la política i no entrar en fangars.

¿És acceptable el volum de retrets actual?

Nosaltres no volem continuar en aquest clima i la meva opció és parlar en tot moment de projecte.

En un mes hi ha hagut una conferència de Junqueras i una de Rovira. ¿Com ho ha vist?

A la primera no hi era. Nosaltres no som ni els de les llistetes, ni els de les creuetes, ni els de la purga. La nostra voluntat és preservar la unitat. Sobre la segona, la secretària general té tot el dret a fer un balanç. S’ha mantingut dempeus liderant el partit fins al final.

A la seva candidatura se l’etiqueta de rovirista, però vostè ho refusa. ¿Per què?

Perquè jo no soc ista de ningú. És l’exemple paradigmàtic de com es perjudica el debat polític.

L’etiqueta rovirista se li posa perquè vostè incorpora en el seu projecte moltes persones que han tingut sintonia amb Rovira.

Fantàstic. El que demostrem es que un conjunt de capital polític del partit està amb Nova Esquerra Nacional i és molt positiu.

Una de les polèmiques és las dels cartells contra els Maragall. Si vostè és president, ¿què farà?

Jo reclamo que es resolgui abans, però si pel que sigui s’allarga, ho resoldrem amb l’informe contrastat que en resulti [de la investigació interna]. Hem de fer net d’això. Si soc president no tornarà a passar.

¿Demana resoldre-ho abans del 30 de novembre?

Hem de fer net, és un problema reputacional. Hi ha hagut un president del partit [Junqueras] que fins fa poques setmanes exercia el lideratge i hauríem de ser més humils: assumir les responsabilitats i demanar disculpes.

Intueixo que no li ha agradat com Junqueras ha afrontat la situació.

No em sembla bé perquè el lideratge comença assumint humilment les conseqüències de decisions indesitjades que es produeixen en el marc del teu lideratge.

Si vostè és president d’ERC, ¿què es el primer que farà?

Una ruta a totes les seccions locals amb l’únic objectiu immediat de garantir la cohesió, la unitat i l’enfortiment del projecte. ERC ha de ser un partit que s’identifica amb l’esquerra nacional, fonamentat en la militància, en la capacitat municipalista i que agrupa la gent de progrés sobiranista i independentista.

¿Què ha anat malament?

La qüestió clau es que ERC torni a ser ERC. Un partit amb capacitat d’influència, de govern i de mobilització. Hem de disposar d’una identitat clara: som d’esquerres i confrontem amb l’esquerra sucursalista espanyola i confrontem amb la dreta catalana. Som adversaris del PSC i de Junts.

Vostè ha dit que ha vist Esquerra desdibuixada en els últims anys. ¿Per què s’ha desdibuixat?

ERC ha acabat sent un partit que pretenia ser catch all party, que aquí hi cabia tothom. Vam parlar d’eixamplar la base quan en realitat eixamplar la base ha sigut fer alguns fitxatges per dalt. No hem fixat un discurs nítidament a l’esquerra i independentista que implica per exemple clarificar que un Hard Rock mai és una opció i que uns Jocs Olímpics d’Hivern tampoc.

ERC ha fet president Salvador Illa. ¿Quina relació tindrà l’ERC de Xavier Godàs amb el PSC?

D’exigència absoluta. Hem pagat moltes factures i ara les volem cobrar i només hi ha una possibilitat: que l’acord d’investidura s’executi. El nivell d’exigència serà tal que hi haurà una cosa que canviarà moltíssim: si nosaltres presidim ERC no ens farà por fer trontollar governs. Si convé, cauran governs. Tot allò acordat s’executa i si no s’executa, cauran governs.

"Cauran governs", en plural. ¿El d’Illa i de Sánchez?

Per descomptat.

I vol cobrar factures en un termini determinat, entenc.

Evidentment. Ni el PSC ni el PSOE poden donar per descomptat que tindran ERC sempre salvant els mobles. Aspirem a governar i a guanyar eleccions, no a formar part de la Generalitat [actual].

Notícies relacionades

Queda clar que no vol entrar en el Govern de Salvador Illa, però, ¿i en el de Jaume Collboni?

La resposta clara és no. No entrar al govern de la Generalitat i no entrar a l’Ajuntament de Barcelona. I això no vol dir fer residual un partit. Tornarem a governar però ho farem a través de victòries, no de negociacions.