Cas Koldo

Anticorrupció desvincula Ábalos del rescat d’Air Europa

La Fiscalia considera que els indicis aportats per la Guàrdia Civil no evidencien una "participació crucial" de l’exministre

Anticorrupció desvincula  Ábalos del rescat d’Air Europa
1
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

La Fiscalia Anticorrupció ha desvinculat José Luis Ábalos i el seu aleshores assessor Koldo García Izaguirre de les activitats de la trama per aconseguir el rescat d’Air Europa, segons especifica l’escrit en què reclama al jutge que instrueix el cas Koldo, Ismael Moreno, que elevi davant el Tribunal Suprem una exposició raonada per investigar l’exministre de Transports. En concret, l’acusa d’avalar les activitats del comissionista de la xarxa corrupta, Víctor de Aldama, perquè el Govern li pagués més de 52 milions d’euros per les mascaretes.

L’acusació pública ha pres la decisió de deslligar l’exministre d’aquesta operació econòmica malgrat que els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil van assegurar al jutge que Aldama "es va aprofitar de la seva relació amb Koldo i Ábalos per mirar d’influir en la concessió final del rescat d’Air Europa", que va superar els 600 milions.

Notícies relacionades

El Ministeri Fiscal considera que en els indicis aportats per l’UCO "no s’evidencia una participació crucial o determinant del llavors ministre ni del seu assessor". No obstant, la Guàrdia Civil aporta missatges de WhatsApp creuats entre Aldama i el conseller delegat d’Air Europa, Javier Hidalgo Gutiérrez, "en què l’informa del curs dels tràmits seguits en altes instàncies del Govern d’Espanya, l’ICO i la SEPI per a l’aprovació del rescat de la companyia aèria, així com alguns amb José Luis Ábalos i Koldo García Izaguirre". En aquest sentit, l’UCO va comunicar al jutge Ismael Moreno que, a més de Víctor de Aldama, en el rescat de l’aerolínia hi han participat "molts altres actors el rol dels quals s’hauria de substanciar en una investigació més detallada d’aquests fets".

Per la seva banda, Anticorrupció reconeix que durant "l’examen total de les evidències intervingudes" es podrien "revelar noves dades de les quals es pogués desprendre que aquesta operació va poder estar determinada per la intervenció fonamental de José Luis Ábalos i Víctor de Aldama". Entre les persones que segons assenyala l’UCO també haurien participat en l’operació per tal de rescatar l’aerolínia hi ha l’exvicepresident de la SEPI Bartolomé Lora Toro i l’actual president de Correus, Pedro Saura.