Viatge del cap de l’oposició

Feijóo reivindica a Berlín el paper del PP per frenar el "populisme"

El líder popular manté una trobada amb el president de la CDU, amenaçada a les urnes per la ultradreta d’Alternativa per a Alemanya

El polític conservador fa una gira per diversos països europeus per parlar d’immigració

Feijóo reivindica a Berlín el paper del PP per frenar el "populisme"
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo es trobava ahir a Berlín, on va mantenir una reunió amb Friedrich Merz, president de la CDU, equivalent del PP a Alemanya. La CDU, de l’excancellera Angela Merkel, es troba des del 2021 en l’oposició al país germànic, que està dirigit pel socialdemòcrata Olaf Scholz. El cap de l’oposició espanyola va explicar a la premsa que ha estat comentant amb el seu homòleg alemany la "inestabilitat" econòmica dels dos països, la "desacceleració industrial" i el minvant pes del producte interior brut (PIB) europeu en l’economia mundial. Aquesta situació, va afegir Feijóo, provoca un "malestar" en la societat que "és un excel·lent caldo de cultiu per a populismes", un fenomen, ha apuntat, que tant el PP com la CDU han de frenar.

Tot i que ahir ni va esmentar Vox, Feijóo es va referir al partit de Santiago Abascal com un partit "populista" en nombroses ocasions, així que el missatge implica directament el partit d’ultradreta espanyol. La reflexió del líder del PP arriba just en una setmana en què està confirmant l’enduriment dels populars davant el fenomen de la immigració: Feijóo està tenint una posició semblant a la d’Abascal en el tema d’aquesta setmana, sobre els centres de deportació d’irregulars que la italiana Giorgia Meloni ha obert a Albània, pla tombat ahir per la justícia italiana. El líder de Vox va dir que són "explorables" mentre Feijóo va firmar un document del Partit Popular Europeu dient que cal "extreure lliçons" de la iniciativa de Meloni. El gallec no va voler verbalitzar expressament el suport a aquests centres, però la seva secretària general i número dos del PP, Cuca Gamarra, va respondre dimarts una pregunta directa sobre les instal·lacions a Albània: "Espanya hauria de moure’s al mateix ritme que es mou Europa i no mantenir-se’n al marge".

Després que Vox trenqués els governs de coalició que tenia amb el PP en cinc comunitats autònomes amb l’excusa de la immigració (es resistien a rebre menors migrants arribats a les Canàries), els de Feijóo han anat abraçant algunes de les posicions de Vox en aquesta matèria. De fet, tres mesos després d’aquesta ruptura, el PP continua sense arribar a cap pacte amb el Govern central i el canari per acollir menors. Aquest any, els populars han proposat enviar vaixells de l’Armada per frenar els estrangers (ho va fer el portaveu al Congrés, Miguel Tellado, mentre que Vox va començar a demanar-ho el 2020) i els conservadors han lloat la política antiimmigració de Meloni (el mateix Feijóo se’n va anar al setembre a Roma a interessar-se per les seves polítiques).

Adeu a l’acollida de refugiats

Feijóo va fer la reflexió sobre els populismes a Alemanya, un país en el qual Vox té un partit germà, Alternativa per a Alemanya (AfD), que fa ja més d’una dècada que es troba a les institucions alemanyes. La CDU està veient en les últimes eleccions regionals com AfD ha sigut el partit més votat a l’estat oriental de Turíngia i el segon a Baviera i Saxònia. De fet, el canceller Scholz, socialdemòcrata, que sí que ha rebutjat obertament els centres de deportació, també s’ha deixat arrossegar per la influència de la ultradreta al seu país i fa un mes va ordenar aplicar controls a totes les seves fronteres terrestres, i enterrar d’aquesta forma aquell lema que Merkel va defensar el 2016 del Welcome refugees [Refugiats, benvinguts].

Notícies relacionades

Segons Feijóo, tant la CDU allà com el PP aquí, "han d’obtenir el paper rellevant per garantir la disminució del populisme a Europa i per disminuir la capacitat dels partits extrems en les decisions europees".

El dirigent espanyol va començar fa un mes una gira per diversos països europeus per parlar sobre immigració, un tema que s’ha convertit en un dels eixos discursius per als partits de la dreta i la ultradreta).