Milers de persones exigeixen a Madrid que Sánchez convoqui eleccions

La protesta, promoguda per diverses associacions d’extrema dreta i amb presència de membres de Vox i el PP, va reunir 25.000 persones

Milers de persones exigeixen a Madrid que Sánchez convoqui eleccions
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Milers de persones (25.000, segons la Delegació del Govern) es van concentrar ahir a la plaça de Castilla, a Madrid, per demanar al president del Govern, Pedro Sánchez, eleccions anticipades, en un moment en què el Govern encadena problemes en els tribunals i no té assegurada l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat per a l’any que ve.

La manifestació partia d’una convocatòria de la Plataforma per l’Espanya Constitucional, que aglutina nombroses organitzacions de dreta i extrema dreta. Per a totes elles, segons el seu manifest fundacional, donat a conèixer al maig, Sánchez "ha iniciat un procés desconstituent unint les seves forces amb els grups hostils a la democràcia liberal i amb els que obertament defensen el desmembrament del país, incloent-hi els hereus del terrorisme d’ETA".

Els missatges d’aquest tipus, si no obertament xenòfobs, van ser habituals en la manifestació d’ahir. "Més murs, menys moros", "Govern igual a màfia" o "Sánchez i Puigdemont, a la presó", deien algunes de les pancartes exhibides durant la marxa. "¡Amb els rojos, gana i polls", van corejar els assistents durant una concentració que va comptar amb la màxima representació de Vox, a través del seu líder, Santiago Abascal, mentre que el PP va optar per tenir-hi un paper més discret, amb l’absència d’Alberto Núñez Feijóo.

Alt voltatge

Els oradors de la marxa també van aprofitar el moment per difondre un discurs d’alt voltatge. Marcos de Quinto, exdiputat de Ciutadans, va acusar directament Sánchez de donar "un cop d’estat al voler canviar la Constitució per la porta del darrere" amb iniciatives com l’amnistia del procés i el nou finançament català. "Pedro, estàs acabat. No pots ni sortir al carrer. Tothom et menysprea. Et menysprea la teva pròpia gent i els teus socis s’aprofiten de la teva debilitat. Sou xusma", va assenyalar. De Quinto des de l’escenari. Per la seva part, Alejo Vidal-Quadras, antic representant del PP i Vox, va exercir de "portaveu de Déu", amb Sánchez en el paper de Satanàs per les seves "emanacions de diòxid de sofre". "L’Altíssim està tan desbordat pel que passa a Espanya que, si volgués exigir a Sánchez el compliment dels seus compromisos, no sabria per on començar", va afirmar.

"Descomposició democràtica"

En la convocatòria de la manifestació, els impulsors es van centrar en la causa del Tribunal Suprem contra el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, i en la investigació a José Luis Ábalos, exministre de Transports i exsecretari d’Organització del PSOE, a qui la Guàrdia Civil atorga un "paper rellevant i de responsabilitat" en l’anomenada trama Koldo. "L’informe, en què es revela una trama de corrupció i engany d’enormes dimensions en el nucli del Govern i del PSOE, no és un cas de corrupció més, sinó una part integrant del procés de descomposició de la democràcia nascuda de la Transició", assegura el text en què es va convocar aquesta marxa.

Durant la jornada d’ahir, el PP i Vox es van manifestar de bracet, però sense amagar la competició permanent en què es troben per atraure el tipus d’electorat que acudeix a aquestes manifestacions. Després d’exigir al PP que "renunciï als pactes amb Sánchez a Europa" i "trenqui qualsevol pacte amb el Govern sobre immigració", Abascal va assegurar, en declaracions als mitjans, que els militants de Vox mantindran una "oposició total" a l’Executiu, ja sigui sols o acompanyats. Tot i així, va deixar clar que votaria a favor d’una moció de censura de Feijóo per desallotjar Sánchez de la Moncloa, fins i tot encara que comptés entre els suports amb els set diputats de Junts.

"Necessitat de canvi"

Notícies relacionades

"Nosaltres som el partit de govern", va contestar al cap d’una estona, davant els mateixos micròfons, la vicesecretària d’Organització del PP, Carmen Fúnez, que va excusar l’absència de Feijóo perquè tenia "qüestions personals". "Avui a Sánchez li demanem que pensi que les seves coses d’ara endavant no li aniran millor. La democràcia i els espanyols són els que poden respondre a la necessitat de canvi", va afegir la dirigent conservadora, que va acusar Sánchez d’"atrinxerar-se a la Moncloa per defensar-se d’una justícia independent que li fa pànic". "L’única manera de resoldre aquesta situació és convocant eleccions", va destacar Fúnez.

Sánchez, però, no té cap intenció d’avançar els comicis. El president vol culminar el mandat portant-lo fins a finals del 2027. Fonts del Govern reconeixen que manifestacions com la d’ahir, en el fons, els van bé, perquè els ajuden a consolidar la majoria parlamentària que va permetre la investidura del líder socialista al "veure què tenen al davant".

Temes:

Govern Vox