Espanya enviarà helicòpters a Eslovàquia per tal de reforçar el flanc est de l’OTAN

L’Exèrcit espanyol preveu desplegar fins a cinc aeronaus amb capacitat per mobilitzar desenes de soldats d’elit en cada trajecte

Espanya enviarà helicòpters a Eslovàquia per tal de reforçar el flanc est de l’OTAN
2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Han passat els anys de calma, tot i que fos relativa, a l’est d’Europa. Avui, el desplegament dissuasori de l’OTAN davant Rússia és una mitja lluna de més de 3.000 quilòmetres que, a més dels grups navals, distribueix patrulles aèries, unitats cuirassades, artilleria i infanteria dels països membres des d’una punta nord a Estònia fins a la costa búlgara del mar Negre, mirant al sud, a Istanbul.

Tot aquest flanc est europeu de l’Aliança Atlàntica recull la Presència Avançada Reforçada, que avui suma 30.000 soldats, però que en 10 dies podrien superar el quart de milió si la situació ho requerís. En els seus papers fundacionals d’aquest desplegament, l’OTAN adverteix a Rússia d’"un patró d’accions agressives contra els seus veïns". L’est d’Europa es blinda davant el Kremlin des de la cimera de Madrid del 2022. I forma part d’aquesta gradual acumulació de força el pla espanyol d’incrementar amb helicòpters de combat Tigre la seguretat de la brigada OTAN que lidera l’Exèrcit a Eslovàquia.

Inicialment seran dos els aparells que es desplegaran al petit país fronterer amb Ucraïna. A més s’enviarà un altre helicòpter, un NH90, per patrullar i transportar tropes. Això s’anuncia des de fa mesos, però és ara quan troba aparences de fer-se realitat. La idea ha sigut des del principi comptar a Eslovàquia amb una esquadrilla de cinc helicòpters: tres Tigres del Bhela I i dos NH90 amb capacitat per moure en binomi 40 soldats d’elit i el seu equipament.

Enllaç amb Bétera

Notícies relacionades

Dos Tigres és la previsió que es té a la fins ara calmada base aèria eslovaca de Kuchyna. En una esplanada de terreny, les màquines excavadores han arrencat l’herba i han aplanat la terra que, ben aviat, ha de rebre una capa de formigó. Es construiran a sobre hangars, una pista i una zona residencial per als militars dels helicòpters que s’enviaran en el futur, però també per als especialistes en transmissions, els enginyers, els logistes i els executius militars integrants de la Caserna d’Alta Disponibilitat de Bétera (València) que actualment formen la matèria grisa, sobre el terreny, del desplegament de l’OTAN a Eslovàquia.

Són 33 militars que formen el CFE del HQ NRDC-ESP. Aquesta sopa inextricable de sigles és la combinació amb què en l’OTAN es denomina el Corps Forward Element del Head Quarter NAT Deployable Corps-Espanya, o sigui, l’Element Avançat de Cos d’Exèrcit que ha enviat a Eslovàquia el Quarter General del Cos de Desplegament Ràpid de l’OTAN a Espanya.

Temes:

OTAN Espanyol