Junts demana replantejar el cordó sanitari a Vox i Aliança Catalana

Junts demana replantejar el cordó sanitari a Vox i Aliança Catalana

ACN

1
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

Junts ha demanat un debat "extens i profund" sobre com cal afrontar "el creixement de l’extrema dreta" després que els partits signants del "pacte antifeixista" a l’inici de la legislatura i els membres del comitè de seguiment que el van impulsar –liderats per Unitat Contra el Feixisme i Racisme– els advertissin que l’acord firmat implica "rebutjar sistemàticament totes les propostes" procedents de Vox o Aliança Catalana, "independentment del seu contingut".

Tot plegat després que el grup parlamentari de Junts s’abstingués en una proposta de resolució sobre la declaració unilateral d’independència que va presentar Aliança Catalana en el debat de política general que no va prosperar. Els partits que van subscriure el cordó sanitari a què també es va comprometre JxCat –el PSC, ERC, els Comuns i la CUP– van demanar als postconvergents "una rectificació" i la UCFR va convocar una reunió "urgent" amb el comitè de seguiment.

Notícies relacionades

El pacte firmat a l’inici d’aquesta legislatura per aïllar l’extrema dreta al Parlament no estipula amb concreció que l’estratègia hagi de ser votar en contra, sinó "evitar que prosperessin les seves iniciatives parlamentàries", així com un compromís de "no normalitzar ni legitimar l’acció política" d’aquestes formacions.

En la reunió d’urgència convocada la setmana passada, la representant de JxCat, la diputada Ennatu Domingo, va justificar que la interpretació que va fer el seu partit sobre el text firmat no incloïa l’obligació de votar en contra i va demanar un replantejament de l’estratègia que cal seguir. Sobre això van discrepar la resta de membres, que van acordar en aquesta cita, sense el suport de Junts, que "allò que s’ha firmat" implica "rebutjar totes les propostes procedents de l’extrema dreta". Davant aquestes discrepàncies, es va acordar emplaçar la direcció de Junts a una reunió per "aclarir" la qüestió.