El Parlament deixa d’interrompre els discursos d’odi dels ultres
La Cambra catalana aposta per seguir el model d’altres països europeus i fugir de la confrontació directa amb els partits d’extrema dreta
Al gener, el diputat de Vox Alberto Tarradas va pronunciar un discurs en què condemnava l’islamisme "com a règim social i religiós incompatible amb l’Occident cristià, la llibertat i la nostra manera de viure", motiu pel qual va ser amonestat per la llavors presidenta del Parlament, Anna Erra, que, a més, li va retirar la paraula. La setmana passada, la presidenta d’Aliança Catalana, Sílvia Orriols, va defensar des del faristol que "la islamofòbia es converteix en un deure" perquè "amenaça els valors occidentals", però l’ara cap de l’hemicicle, Josep Rull, ni la va interrompre ni tampoc li va donar cap toc d’atenció.
Han passat nou mesos entre el primer episodi i el segon, un canvi de Govern i una altra novetat: l’entrada d’un segon partit d’extrema dreta a la Cambra: Aliança Catalana. Malgrat les diferències en la manera d’actuar dels dos presidents, el compromís de combatre els discursos d’odi de la ultradreta és el mateix, asseguren fonts de la presidència del Parlament. Rull, però, ha decidit fer un gir en l’estratègia que s’havia utilitzat a l’hemicicle i que ell mateix havia seguit en els primers plens del seu mandat, i ara ha optat per no interrompre els discursos, analitzar-los a posteriori i valorar possibles sancions, sempre que no sigui una al·lusió directa i discriminatòria a un diputat.
Una "fórmula pròpia"
A l’inici de la legislatura, la Mesa va sol·licitar als serveis jurídics de la Cambra una revisió de la jurisprudència europea, i la conclusió va ser que la tendència dels parlaments europeus ara és mirar de fugir de la confrontació directa amb l’extrema dreta mitjançant la interrupció. La idea és que el Parlament tingui "una fórmula pròpia" en aquesta direcció, tot i que, per ara, la Mesa encara està en una "fase d’exploració", segons fonts de l’òrgan rector.
Rull ja ha manifestat en diversos plens la seva predisposició a adoptar un plantejament semblant al de la Cambra alemanya de Baden Wüttemberg, que fa anys que trampeja amb els ultres i que passa per prioritzar la llibertat d’expressió i sotmetre els discursos d’odi a un comitè específic perquè els valori i després s’actuï.
"Aquest és el model que impera ara a Europa", explica l’exmagistrat del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) Josep Casadevall a EL PERIÓDICO, un expert que es va reunir amb Rull a principis d’aquest mes per abordar la qüestió. Casadevall remarca la importància d’analitzar els discursos "amb el cap fred" per veure si vulneren cap dret perquè creu que "interrompre intervencions [parlamentàries] és negatiu".
Després de diversos anys d’assaig i error en diferents seus legislatives, la conclusió predominant entre els experts és que tallar una intervenció és perillós perquè obliga la màxima autoritat de la cambra a actuar de "forma precipitada", cosa que limita "la capacitat de raonament" que pugui fer dels arguments que doni el diputat en la seva compareixença, afirma l’exmagistrat.
La llibertat d’expressió
Els que exerceixen un càrrec públic en representació dels ciutadans tenen una protecció més gran pel que fa al dret a la llibertat d’expressió que qualsevol altre ciutadà, sobretot quan s’expressen en una seu parlamentària, com estipula tant el Tribunal Constitucional com el TEDH. Per això els partits d’extrema dreta aprofiten els hemicicles per acusar la institució de "censurar" els seus discursos, com sostenen els experts.
Notícies relacionades"Confrontar directament amb els discursos d’odi reforça el victimisme d’aquests partits", considera Lluís Orriols, doctor en Política per la Universitat d’Oxford. Si aquesta estratègia de confrontació està consensuada amb la resta de formacions. Per a l’expert, els ultres poden treure rèdit electoral del xoc públic al faristol, cosa que provocaria un efecte oposat al que es persegueix, ja que facilita la propagació dels missatges d’odi: "Quan hi ha bronca, hi ha més atenció mediàtica i la gent es queda més amb els missatges que s’emeten", remarca.
D’altra banda, optar per la confrontació té l’avantatge de "no deixar que es normalitzin els discursos d’odi" i serveix com a "forma de denúncia" sobre aquesta mena de pronunciaments. "El dilema és aquest i cal buscar l’equilibri", remarquen tant Orriols com Casadevall.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034