Sánchez no aconsegueix convèncer els socis amb les polítiques d’habitatge

La ministra d’habitatge compareixerà dimecres vinent al Congrés després de les crítiques de tots els aliats al bo de lloguer jove

Sánchez no aconsegueix convèncer els socis amb les polítiques d’habitatge
4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La dringadissa de milers de claus als carrers de Madrid diumenge passat en protesta per l’elevat preu de l’habitatge ha causat més efecte en els socis del Govern que els anuncis de Pedro Sánchez i els seus ministres per fer front a un problema que porta anys en el debat públic.

El cap de l’Executiu va reaccionar a la mobilització ciutadana amb l’anunci de 200 milions d’euros més per al bo de lloguer jove, una de les principals mesures proposades pel seu executiu per fer front a aquest problema, però aquesta postura no ha convençut cap dels seus aliats. Al llarg d’aquesta setmana ha quedat patent que la majoria que sustenta el Govern no serà benèvola a l’hora d’analitzar la política d’habitatge de Sánchez i l’hi deixaran clar dimecres vinent, quan comparegui al Congrés la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez.

"La situació és difícil. Els preus no han parat de pujar, l’oferta és escassa i, en molts casos, deplorable", va admetre el president del Govern dilluns passat, en una compareixença en la qual es va pronunciar públicament sobre aquest debat, i va assegurar que si no s’actua amb rapidesa la societat espanyola quedarà dividida entre "propietaris rics i inquilins pobres". Tot seguit, Sánchez també va aprofitar la seva compareixença per anunciar una nova convocatòria del bo de lloguer jove dotada amb 200 milions d’euros i un reglament per "evitar els fraus" en l’arrendament turístic i de temporada.

Segons expliquen els seus impulsors, aquests fons, gestionats per les comunitats autònomes, estarien enfocats a oferir una ajuda fixa de 250 euros al mes durant un termini de dos anys per als joves menors de 35 anys.

Rebuig col·lectiu

Cap de les mesures anunciades per Sánchez va ser rebuda amb especial entusiasme pels seus socis de govern. Ni tan sols per Sumar, que forma part de l’Executiu. Els ministres de la formació de Yolanda Díaz van mostrar el seu rebuig del bo de lloguer en la reunió del Consell de Ministres assegurant que s’ha comprovat que la iniciativa és "insuficient" i que "pot agreujar el problema d’habitatge". Unes diferències que es deixaran veure la setmana vinent. "La ministra no pot venir al ple amb excuses, a demanar solidaritat als grans propietaris i als fons financers, ni a anunciar un altre bizum més als propietaris, ha de venir a aportar solucions", li va reclamar el portaveu de Sumar, Íñigo Errejón, en una intervenció sobre aquest tema.

El conflicte sobre aquesta qüestió no es focalitza només dins del Govern. La majoria de socis parlamentaris, i també l’oposició, han retret a l’Executiu la seva inacció davant la pujada de preus de l’habitatge a Espanya. En el ple del Congrés aquesta setmana, en el qual no es debatia cap assumpte relacionat amb aquest tema, es va parlar en més d’una desena d’ocasions del problema de l’habitatge. També als passadissos de la Cambra baixa, on el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va recriminar a l’Executiu que "parli sempre de bons i xecs" quan es tracta de polítiques per a joves.

Diferents propostes

"El que cal fer és intervenir el mercat de l’habitatge, posar un topall als preus i, sobretot, no començar a regalar bons", va insistir Rufián en relació amb aquest debat. Més dura va ser la líder de Podem, Ione Belarra, que directament va criticar Sánchez perquè "l’únic que saben fer són mesures de dretes i són molt lluny de ser aquesta esquerra que diuen". El portaveu del partit morat, Javier Sánchez Serna, va incidir que "aquest Govern ha decidit fa temps situar-se del costat dels rendistes en aquesta crisi habitacional" i va assenyalar que el bo només servirà "per posar més diners a les butxaques dels propietaris". EH Bildu, per la seva banda, ha sigut una de les formacions que ha sol·licitat la compareixença de Rodríguez.

Acontentar tothom

En el ple del Congrés, Sánchez també va haver d’enfrontar-se aquesta setmana a les crítiques del PNB, tot i que en aquest cas en el sentit contrari. El seu portaveu, Aitor Esteban, va lamentar les fallades i "forats" que té la llei d’habitatge i va reclamar "retocs" per resoldre aquestes llacunes. Per al dirigent jeltzale, la norma ha "espantat amb les mesures molts propietaris" i és necessària "més seguretat jurídica als propietaris perquè agafin més confiança".

Davant aquest escenari, en què el Govern no compta amb cap suport, Rodríguez haurà d’explicar dimecres els plans del seu ministeri per fer front a la crisi de l’habitatge. Els socialistes demanen calma i recorden que aquesta situació no es resoldrà amb "varetes màgiques". Tot i així, sembla que Rodríguez necessitarà algun truc de màgia des de la tribuna d’oradors per convèncer els seus aliats.

Altres convocatòries

Notícies relacionades

El debat sobre l’accés a l’habitatge a Espanya s’ha revifat després de la manifestació de diumenge passat a Madrid. En aquesta ocasió, desenes de milers de persones, unes 22.000 segons la Delegació del Govern, i 150.000 segons els convocants, van sortir al carrer per exigir rebaixes en els preus del lloguer. Els impulsors de la protesta van assegurar que "no hi ha policies, jutjats ni prou esbirros" per desnonar-los tots si deixen de pagar i van amenaçar d’impulsar una vaga de lloguers si no es prenen mesures per fer front a aquesta crisi.

Altres entitats de tot l’estat adverteixen que ja estan treballant per organitzar altres protestes massives relacionades amb l’accés a l’habitatge. A Barcelona, el Sindicat de Llogateres ha convocat una manifestació per al pròxim 23 de novembre per exigir la baixada de les rendes a la meitat.

Temes:

Sumar Govern