Xoc institucional

Ayuso porta a l’extrem el seu pols amb Sánchez i no anirà a la Moncloa

La presidenta de Madrid planta el cap del Govern en rebuig del finançament català i l’acusa d’haver iniciat una campanya contra ella 

Alts càrrecs del PP mostren comprensió amb la líder regional

«M’han anomenat assassina, genocida, corrupta...», afirma la presidenta autonòmica

Ayuso porta a l’extrem el seu pols  amb Sánchez i no anirà a la Moncloa
5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El xoc entre la presidenta de la Comunitat de Madrid i el Govern arriba fins al final. Isabel Díaz Ayuso no anirà a la Moncloa a reunir-se amb Pedro Sánchez divendres, quan el president l’havia convocat en el marc de les trobades bilaterals que manté amb els presidents autonòmics. Després d’haver suggerit als barons del PP que no hi anessin fa setmanes –i no aclarir durant dies què faria ella–, Ayuso va informar ahir que no hi anirà.

I va argumentar dos motius per plantar Sánchez. El primer, de sobres conegut, el seu rebuig frontal a "la negociació de la ruptura de la Hisenda comuna de tots els espanyols amb els socis independentistes del Govern" –en clara referència al concert per a Catalunya– i que, segons la seva opinió, serà "un pacte letal per a l’Estat de Dret, la unitat d’Espanya i la solidaritat entre regions".

El segon argument, que té un protagonisme especial aquests dies, és el que la presidenta descriu com "una campanya de difamació" contra ella, que va començar el mateix Sánchez dijous passat des de Brussel·les i que va ordenar als seus ministres continuar replicant. "Unes gravíssimes acusacions que anaven en la mateixa línia que la seva intervenció al Congrés el dia anterior", va insistir Ayuso, que "és inacceptable".

Dijous a Brussel·les, en la roda de premsa en la qual Sánchez informava de la postura espanyola en el Consell Europeu, el president va tornar a demanar la dimissió d’Ayuso i va carregar contra la seva parella, Alberto Gómez Amador, després que el fiscal general de l’Estat hagi de ser investigat per revelació de secrets contra el nòvio de la dirigent madrilenya.

Els perquès més personals

Des que Sánchez va anunciar la seva ronda amb els presidents autonòmics Madrid sempre ha estat en dubte. La presidenta de la Comunitat de Madrid va posar el tallafoc a l’agenda: havia de ser negociada i per parlar d’assumptes concrets que afectessin la regió, mai per debatre sobre el finançament autonòmic, que és el que en origen va provocar aquestes convocatòries a la Moncloa després de l’acord entre PSC i ERC .

Fa dies, fins i tot abans de rebre la convocatòria divendres passat, que a la seu del Govern madrileny veien reduir-se les possibilitats que la trobada es produís. Ni tot el que envolta el cas de la parella d’Ayuso ni les informacions que han sorgit al voltant del cas Koldo des que es van iniciar aquestes reunions ajudaven a posicionar la balança del costat més institucional. A més, el PP d’Ayuso ha anunciat que citarà Begoña Gómez a la comissió d’investigació que ha creat a l’Assemblea de Madrid per aclarir si hi ha hagut favors per part de la Universitat Complutense de Madrid cap a la dona del president en els cursos i la càtedra que codirigia per a aquest centre.

A mig matí, la presidenta va respondre les preguntes dels mitjans de comunicació durant la inauguració de Bolivariano, una exposició fotogràfica d’Álvaro Ybarra sobre la situació política de Veneçuela. Allà va explicar que en el comitè executiu nacional del mes de setembre, on es va veure amb Alberto Núñez Feijóo i tots els barons del PP, ja va explicar els seus motius per rebutjar aquesta convocatòria de la Moncloa. Llavors també va utilitzar motius polítics, tot i que ahir va recordar alguns capítols personals que també l’han empès a prendre aquesta decisió.

"Avui fa deu anys que va morir el meu pare, fa cinc anys que defenso el seu nom", va explicar després d’enumerar els mateixos arguments que fa mesos que defensa, com l’objectiu d’aquesta "ronda" per "blanquejar" el pacte amb ERC. I a partir d’aquí va exposar els perquès més personals d’aquest menyspreu a Sánchez: "He rebut insídies, calúmnies, com que no ho aconsegueixen a les urnes han buscat destruir-me emocionalment, i com que no tinc res, han fet una llista amb el meu entorn".

Immediatament, va arribar la defensa de tots els seus familiars, amics o companys de feina que considera que han sigut injustament tractats per la Moncloa, començant pel seu cap de gabinet, Miguel Ángel Rodríguez o l’artista Nacho Cano, tot i que aquest últim sense esmentar-lo. "M’han anomenat assassina, genocida, corrupta, boja...". La llista de greuges que portava preparada era llarga, per llegir-la d’una tirada. "No és normal", va insistir en un parell d’ocasions, per rematar dient que el got es va vessar quan dijous Sánchez la va acusar en "viatge oficial a Brussel·les" de tenir a Madrid "el focus oficial del fang i la corrupció".

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo va preferir guardar silenci ahir sobre la plantada d’Ayuso a Sánchez. En el Congrés Nacional de l’Empresa Familiar, a Santander, Feijóo no va voler dedicar ni un dels 17 minuts de la seva intervenció a aclarir si li sembla bé o no la decisió de la presidenta de la Comunitat de Madrid. En el partit, entre els barons, alts càrrecs i diputats, una idea es repeteix: Ayuso és l’única que, pel perfil polític que s’ha conreat, es pot "permetre" una reacció així sense por que tingui un cost per a ella. "Fa uns anys això hauria sigut qualificat d’antisistema. És el que dèiem dels dirigents catalans", apunta una expresident de comunitat del PP.

Notícies relacionades

Feijóo no va emparar ahir la decisió d’Ayuso, però tampoc va voler confrontar amb ella malgrat que ell li havia dit fa unes setmanes que és un "error" no respondre afirmativament a la invitació d’un president del Govern. Fonts oficials del seu equip van assenyalar que Feijóo entén la decisió d’Ayuso després de sentir aquests dies l’Executiu qualificar de "delinqüent" la seva parella i referir-se a ella directament com a "corrupta". Feijóo "és comprensiu amb les motivacions" de la presidenta.

El polític popular Elías Bendodo, vicesecretari de política autonòmica i municipal, també va recolzar Ayuso: "El president del Govern en particular i mig Govern s’han dedicat a insultar i anomenar corrupta la presidenta de la comunitat i la seva parella; per tant, entenem perfectament la seva decisió".