Resolució judicial

El jutge arxiva la querella del PP contra el PSOE per finançament il·legal

Pedraz afirma que es «necessita més» que dos informants anònims 

Els socialistes diuen que interposaran una denúncia per "injúries i calúmnies"

El jutge arxiva la querella del PP contra el PSOE per finançament il·legal
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz va rebutjar ahir la querella que va interposar el PP contra el PSOE a partir d’una informació basada en "dos informants anònims" per suposadament haver rebut a la seva seu central, al madrileny carrer de Ferraz, dues entregues de diners en efectiu en una bossa de plàstic. El magistrat, que afirma que "es necessita alguna cosa més" per poder querellar-se amb algun èxit, actua d’acord amb la Fiscalia Anticorrupció, que dijous passat va informar que el partit conservador no aportava prou indicis per obrir una causa contra els socialistes per finançament il·legal.

Després que es conegués la decisió del jutge, el PSOE va anunciar que denunciarà per "injúries i calúmnies" el PP. "No pot ser que s’exigeixi als acusats precisament que hàgim de defensar-nos, no tot s’hi val en política i per això des del partit socialista, amb temps, calma i fent les coses bé, presentarem una querella per injúries i per calúmnies", va anunciar Enma López, membre del comitè organitzador del congrés federal del PSOE. Pedraz recorda que una denúncia anònima té plena validesa per iniciar una investigació, sempre que les informacions vinguin avalades per dades corroborades.

Falta de dades fonamentals

La del PP es va basar en publicacions en premsa de manifestacions de dos empresaris a qui no s’identificava ni a les notícies ni en la querella. En aquest cas, afegeix que "amb caràcter general, una notícia per si sola no legitima cap accionador popular per convertir el relat periodístic en un relat de fets punibles que desencadenin el procés penal. Es necessita alguna cosa més".

Notícies relacionades

Al presentar la querella, els populars sol·licitaven també personar-se en la causa que l’Audiència Nacional ja investiga sobre un presumpte frau milionari de 182 milions en hidrocarburs, en el qual també hi hauria implicat el comissionista del cas Koldo, Víctor de Aldama, que segueix a la presó de manera preventiva. En la seva resolució el magistrat admet que s’hi personin al costat de la d’Hazte Oír, Manos Limpias i Vox una vegada que paguin una fiança de 10.000 euros.

En una segona interlocutòria coneguda ahir, el jutge també va rebutjar excarcerar l’empresari perquè hi ha "múltiples diligències que encara estan pendents" i s’ha d’analitzar el que van trobar en els registres. Afegeix que una part important del defraudat (73.902.852 euros) podria haver sigut transferida a comptes a l’estranger i és necessari localitzar-la".

Temes:

PSOE Vox