Primàries republicanes

Les candidatures d’ERC negocien celebrar dos debats en campanya

Una de les trobades la protagonitzarien els candidats a president del partit i l’altra, els aspirants a secretari general

Nova Esquerra Nacional presenta su candidatura para liderar ERC tras el congreso del 30 de noviembre

Nova Esquerra Nacional presenta su candidatura para liderar ERC tras el congreso del 30 de noviembre / ERC

1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les quatre precandidatures que es disputen el lideratge d’ERC en les primàries del 30 de novembre negocien la celebració de dos debats electorals amb els seus respectius candidats. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO de diverses fonts, els debats se celebrarien entre el 16 i el 29 de novembre, una vegada les quatre llistes hagin demostrat que són capaces de presentar els 400 avals de militants que els permetin deixar de ser precandidatures per convertir-se en candidatures de ple de dret.

El preacord aconseguit, en el qual també ha tingut un paper la secretària general Marta Rovira, és que, d’una banda, un primer debat enfronti els aspirants a president del partit, que són Oriol Junqueras (de la candidatura Militància Decidim), Xavier Godàs (Nova Esquerra Nacional), Helena Solà (Foc Nou) i Xavier Martínez-Gil (Recuperem ERC), mentre que el segon debat enfrontaria els números dos de cada projecte, és a dir, els aspirants a secretari general, que són Elisenda Alamany, Alba Camps, Alfred Bosch i Àngel Ruiz.

Serrells pendents

Notícies relacionades

A aquest acostament s’ha arribat després d’una setmana d’intensos contactes entre totes les parts. La celebració dels debats, no obstant, no està assegurada al cent per cent perquè falten tancar diversos serrells pendents. Per exemple, hi ha sintonia en què se celebrin a la seu del partit, al carrer Calàbria de Barcelona, però encara no estan clares altres qüestions de pes com per exemple si serien debats oberts al públic presencialment i els blocs que tindrien. No són en absolut detalls menors.

Les converses per celebrar aquests debats no han estat exemptes de tensions. Tres de les candidatures volien fer com a mínim un debat abans del 16 de novembre, és a dir, abans de conèixer si tots els aspirants passaven el tall dels avals. La llista de Junqueras, no obstant, ho va rebutjar i va exigir que, qui vulgui debatre, que primer demostri que té el suport suficient dels militants per, com a mínim, poder formalitzar la candidatura. "Té por de debatre", lamenta una veu destacada d’una candidatura rival de Junqueras.