El PP demana que Montero dimiteixi per la trama Koldo

La ministra es regira: "Per molt que s’entossudeixin, queda molta legislatura"

El PP demana que Montero dimiteixi per la trama Koldo
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

"Per molt que s’entossudeixin, aquest Govern esgotarà la legislatura; els queda legislatura per a estona", va dir la vicepresidenta i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir en la sessió de control al Govern del ple del Senat. El PP va dedicar la jornada parlamentària a denunciar els presumptes casos de corrupció que afecten l’Executiu. Diversos senadors conservadors van portar a col·lació la trama Koldo, que té acorralat l’exministre José Luis Ábalos i que, segons el PP, també ha de comportar la dimissió de Montero i la de Pedro Sánchez.

La portaveu del grup parlamentari al Senat, Alicia García, va assegurar que hi ha "motius" perquè dimiteixi per la presumpta "trama d’hidrocarburs", per la qual és a la presó Víctor de Aldama, el presumpte aconseguidor de la trama Koldo, el "rescat d’Air Europa" i "Tragsatec, l’empresa de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) que va contractar la neboda d’Ábalos".

Montero va acusar al PP d’"inventar-se notícies" i "judicialitzar la política". La portaveu del PP va recomanar a la ministra i la resta del Gabinet que marxin "abans que l’1 acabi amb tot", amb referència a Sánchez.

També la senadora popular María Salom va incidir en l’escàndol que afecta Ábalos i va intentar posar zitzània en el Govern de coalició PSOE-Sumar.

Contraatac

Notícies relacionades

En el seu cara a cara amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, li va preguntar si li ha demanat ja explicacions al president del Govern per la corrupció. Díaz, que ja havia escoltat Miguel Tellado (portaveu al Congrés) interpel·lar-la amb el mateix tema, va deixar anar: "Si pretenen que jo m’uneixi a vostès i a l’extrema dreta per acabar amb el Govern d’Espanya al preu que sigui ja li dic ara que no, ni avui ni demà ni mai". Salom considera que Díaz ha canviat de posició perquè quan estava a l’oposició considerava "gravíssima" la corrupció i anomenava "casta" als governants i ara la veu dins d’"un Govern agònic i assetjat". El PP va recórrer a la seva majoria absoluta al Senat per reformar el reglament de la Cambra alta en el seu propi benefici. Els populars van iniciar ahir els tràmits d’urgència per introduir un nou article que permeti a una majoria absoluta de senadors, que només tenen ells, incloure assumptes en l’ordre del dia de la Conferència de Presidents. La modificació, que serà aprovada avui, arriba pocs dies abans que comencin els treballs per organitzar la següent cita de Sánchez amb els presidents autonòmics, prevista per a començaments de desembre a Cantàbria.

Amb més de dos anys de retard, els populars reformaran en tot just 24 hores les normes del Senat per recollir la competència que atorga el reglament de la Conferència de Presidents a la Cambra alta a l’article 5.2: "S’inclouran en tot cas com a assumptes en l’ordre del dia aquells sol·licitats a instàncies del Senat, en els termes que estableixi el seu Reglament". Els d’Alberto Núñez Feijóo han desenvolupat aquesta prerrogativa de manera molt senzilla, afegint un únic article al reglament del Senat que estableix que "s’inclouran com a assumptes en l’ordre del dia de la Conferència de Presidents aquells que se sol·licitin per la majoria absoluta dels senadors en escrit dirigit a la Mesa de la Cambra".

Temes:

Govern PSOE