Congrés postconvergent
Puigdemont tindrà Turull, Castellà i Nogueras en la direcció de Junts
El partit de l’expresident i Demòcrates oficialitzaran la fusió avui a Bèlgica, a quatre dies de començar el conclave de Calella
La trobada entre Carles Puigdemont, Jordi Turull i Antoni Castellà avui a Bèlgica servirà per oficialitzar la fusió entre Junts i Demòcrates, però també per donar el tret de sortida del congrés que se celebrarà aquest cap de setmana a Calella (Maresme). L’acord, que ja ha sigut validat per l’executiva postconvergent, persegueix un dels principals propòsits que es va proposar Puigdemont amb aquest conclave, obrir el partit a més sensibilitats dins del camp independentista. Junts i Demòcrates ja s’havien presentat junts en les dues últimes eleccions al Parlament, no obstant, el 2017 Demòcrates ho va fer amb ERC. A partir d’ara, el partit de Castellà dissoldrà els seus comitès executius i no competirà electoralment amb Junts que, al seu torn, preveu assumir la fundació dels hereus d’Unió, Fundem, com el seu òrgan de pensament.
Però la trobada també servirà per ungir Castellà com a nou membre de la direcció de Junts. Si s’aprova la ponència política tal com està previst, permetent la doble militància i aixecant l’obligació de portar sis mesos com a militant per assumir un càrrec, Castellà serà proposat com un dels quatre vicepresidents de la formació. També la líder de Junts a Madrid, Miriam Nogueras, a qui internament se la coneix com capitana i que forma part del nucli que negocia amb el Govern, aspira a una altra vicepresidència. Josep Rius, persona de confiança de Puigdemont, podria repetir també en aquest rol, i quedaria pendent de resoldre una quarta vicepresidència, que complint la paritat hauria de ser una dona.
De màxima confiança
Notícies relacionadesTot i que Puigdemont continua guardant silenci, i tampoc avui es preveu que ensenyi encara les seves cartes, a Junts tothom dona per fet que assumirà el càrrec de president del partit, i prova d’això és també que els noms que es postulen per a càrrecs dins de la direcció són de la seva màxima confiança. Ho són Rius i Nogueras, però també Castellà, amb qui ha estret llaços en els últims temps per la seva posició dins del Consell per la República. De fet, Castellà va tenir un paper rellevant en la tornada i posterior fugida de l’expresident el passat 8 d’agost. També l’actual secretari general, Jordi Turull, que seguirà al lloc, va atresorar un paper important aquell dia i és qui l’acompanya en les reunions amb el PSOE a Suïssa.
A quatre dies per al desenllaç, queda pendent també la secretaria d’organització, que fins ara ostentava David Torrents, afí a l’actual presidenta Laura Borràs, que tot apunta que serà proposada com a presidenta de la fundació. Borràs, que ha pactat amb Puigdemont el seu nou rol, formaria igualment part de l’executiva i de la permanent, el grup de decisió més reduït, una cosa que ha buscat assegurar-se des de l’inici de les negociacions. A més, aquesta sortida li permetrà reivindicar el seu vessant acadèmic i vendre que, en el moment actual de l’independentisme, és necessari un nou projecte que debati i busqui estratègies diferents per seguir amb el procés.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia