Congrés postconvergent

Puigdemont tindrà Turull, Castellà i Nogueras en la direcció de Junts

El partit de l’expresident i Demòcrates oficialitzaran la fusió avui a Bèlgica, a quatre dies de començar el conclave de Calella

Puigdemont tindrà Turull, Castellà  i Nogueras en la direcció de Junts
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La trobada entre Carles Puigdemont, Jordi Turull i Antoni Castellà avui a Bèlgica servirà per oficialitzar la fusió entre Junts i Demòcrates, però també per donar el tret de sortida del congrés que se celebrarà aquest cap de setmana a Calella (Maresme). L’acord, que ja ha sigut validat per l’executiva postconvergent, persegueix un dels principals propòsits que es va proposar Puigdemont amb aquest conclave, obrir el partit a més sensibilitats dins del camp independentista. Junts i Demòcrates ja s’havien presentat junts en les dues últimes eleccions al Parlament, no obstant, el 2017 Demòcrates ho va fer amb ERC. A partir d’ara, el partit de Castellà dissoldrà els seus comitès executius i no competirà electoralment amb Junts que, al seu torn, preveu assumir la fundació dels hereus d’Unió, Fundem, com el seu òrgan de pensament.

Però la trobada també servirà per ungir Castellà com a nou membre de la direcció de Junts. Si s’aprova la ponència política tal com està previst, permetent la doble militància i aixecant l’obligació de portar sis mesos com a militant per assumir un càrrec, Castellà serà proposat com un dels quatre vicepresidents de la formació. També la líder de Junts a Madrid, Miriam Nogueras, a qui internament se la coneix com capitana i que forma part del nucli que negocia amb el Govern, aspira a una altra vicepresidència. Josep Rius, persona de confiança de Puigdemont, podria repetir també en aquest rol, i quedaria pendent de resoldre una quarta vicepresidència, que complint la paritat hauria de ser una dona.

De màxima confiança

Notícies relacionades

Tot i que Puigdemont continua guardant silenci, i tampoc avui es preveu que ensenyi encara les seves cartes, a Junts tothom dona per fet que assumirà el càrrec de president del partit, i prova d’això és també que els noms que es postulen per a càrrecs dins de la direcció són de la seva màxima confiança. Ho són Rius i Nogueras, però també Castellà, amb qui ha estret llaços en els últims temps per la seva posició dins del Consell per la República. De fet, Castellà va tenir un paper rellevant en la tornada i posterior fugida de l’expresident el passat 8 d’agost. També l’actual secretari general, Jordi Turull, que seguirà al lloc, va atresorar un paper important aquell dia i és qui l’acompanya en les reunions amb el PSOE a Suïssa.

A quatre dies per al desenllaç, queda pendent també la secretaria d’organització, que fins ara ostentava David Torrents, afí a l’actual presidenta Laura Borràs, que tot apunta que serà proposada com a presidenta de la fundació. Borràs, que ha pactat amb Puigdemont el seu nou rol, formaria igualment part de l’executiva i de la permanent, el grup de decisió més reduït, una cosa que ha buscat assegurar-se des de l’inici de les negociacions. A més, aquesta sortida li permetrà reivindicar el seu vessant acadèmic i vendre que, en el moment actual de l’independentisme, és necessari un nou projecte que debati i busqui estratègies diferents per seguir amb el procés.